Monica Germino (foto: Anne Reinke)

Monica Germino

MUTED
za 25 mei 2019 17:00
za 25 mei 2019
17:00 - 17:40
  • za 25 mei 2019
    17:00 - 17:40
    Excl. pauzedrankje
    Kleine Zaal

Programma

Louis Andriessen, David Lang, Julia Wolfe, Michael Gordon MUTED

Uitvoerenden

Monica Germino viool, stem
Floriaan Ganzevoort licht, mise-en-espace

Louis Andriessen heeft heel wat decibellen achter zijn naam staan. Maar voor dit intieme project zoekt hij juist de grens van het hoorbare op: MUTED is niet minder dan het stilste stuk ooit gecomponeerd voor soloviool. Andriessen componeerde het samen met David Lang, Julia Wolfe en Michael Gordon voor de avontuurlijke violiste Monica Germino. Het intieme, hypnotiserende stuk is afwisselend humoristisch, ontroerend, warm en mysterieus en komt het beste tot zijn recht voor een kleine groep luisteraars in een intieme ruimte.

Uitgangspunt voor MUTED is de enorme verzameling dempers (‘mutes’ in het Engels) die Germino bezit. Behalve op haar eigen Ceruti-viool speelt Germino ook op een zeldzame, zacht klinkende ‘frame-viool’ (zonder klankkast) én een speciaal voor dit project door Marcel Wanders en Bas Maas ontworpen ‘fluisterviool’.

MUTED kwam tot stand op initiatief van Michael Gordon, samen met Julia Wolfe en David Lang de drijvende kracht achter het toonaangevende Amerikaanse collectief Bang On A Can. Zij nodigden Andriessen uit om samen te werken, een langgekoesterde wens voor de drie componisten. Lichtontwerper Floriaan Ganzevoort creërde voor MUTED een speciaal lichtsculptuur dat reageert op de muziek en zo bijdraagt aan de intimiteit van de performance.

In opdracht van Concertgebouw de Doelen, Music on Main, Vancouver, Huddersfield Contemporary Music Festival, en het Oranjewoud Festival.

Het stilste stuk ooit voor soloviool 

Onderdeel van