Nederlandse Bachvereniging (foto: Nederlandse Bachvereniging )

Nederlandse Bachvereniging

Mariavespers
zo 15 dec 2019 15:00 - 16:45
zo 15 dec 2019
15:00 - 16:45
  • zo 15 dec 2019
    15:00 - 16:45
    Grote Zaal

Programma

Claudio Monteverdi Mariavespers

Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging
Andrew Parrott
dirigent
Griet De Geyter sopraan
Isabel Schicketanz sopraan
Victoria Cassano mezzosopraan
Rodrigo del Pozo (hoge) tenor
Kevin Skelton (hoge) tenor
Zachary Wilder tenor
João Moreira tenor
Victor Torres bariton
Joep van Geffen bas
Joel Frederiksen bas

Claudio Monteverdi had het goed aan het hof van Mantua. Hij speelde er gamba, componeerde volop madrigalen, schreef operageschiedenis. Maar als hij de veeleisende Gonzaga-hertogen eens kon inruilen voor een paus? Als kapelmeester in Rome zou hij pas echt zijn stempel kunnen drukken, en zonder al te lastige baas. De Vespers schreef Monteverdi als sollicitatie voor die post. Een visitekaartje met eeuwigheidswaarde, zelfs al sloeg Paulus V de avances af.

Aan Vespers-autoriteit Andrew Parrott om zijn licht te laten schijnen over de kleurrijke mix van oude meerstemmige kerkmuziek en ontluikende barok. Als spraakmakende pionier van historisch geïnformeerde uitvoeringen verblufte hij al in 1984 met zijn Taverner Consort. Sleutelwoorden: transparantie, de menselijke maat en het klinkend resultaat van recent onderzoek. Precies waar de Bachvereniging anno 2019 nog altijd voor staat.

Tip
Combineer dit concert met een rondleiding door het Muziekgebouw of een workshop SoundLAB (voor kinderen 7+ en volwassenen). Beide beginnen om 13.00 uur.

Monteverdi ’s visitekaartje met eeuwigheidswaarde

Andrew Parrott
Andrew Parrott (foto: Dan Porges)