End and beginning (foto Kazumi Kurigami)

End and beginning

Tomoko Mukaiyama
do 17 sep 2020 20:15 - 21:30
do 17 sep 2020
20:15 - 21:30
  • do 17 sep 2020
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

Aleksandr Raskatov Bells 
Galina Oestvolskaja Composition No. 2 ‘Dies Irae’

Uitvoerenden

Tomoko Mukaiyama piano
Niels Meliefste slagwerk
Quirijn van Regteren Altena, João Marcelino, Dominique Chabot, Cody Takacs, Louis van der Mespel, Pedro de Elvas Raposo, Andrea Dettori, Gonçalo Feijão contrabas

Tomoko Mukaiyama artistieke leiding
Reinier van Brummelen lichtontwerp
Yutaka Endo technische leiding
Productie Tomoko Mukaiyama Foundation

m.m.v. Koninklijk Conservatorium Den Haag en Korzo

Installatie-performance voor piano, slagwerk en acht contrabassen

Piano, slagwerk en maar liefst acht contrabassen. Voor die bizarre bezetting componeerde Galina Oestvolskaja in 1973 haar Composition No. 2 ‘Dies irae’. Componist Aleksandr Raskatov plaatst er een nieuw werk voor dezelfde bezetting tegenover. De installatie-performance End and beginning brengt twee extreme klankwerelden samen in een grensvervagende lichtinstallatie, ontworpen door Reinier van Brummelen, die eerder samenwerkte met cineast Peter Greenaway.

Oestvolskaja staat bekend als de wereldvreemde ‘vrouw met de hamer’, vanwege haar mediaschuwheid en haar compromisloze esthetiek. Raskatov, van de spraakmakende opera A dog’s heart, geldt als rare Russische snuiter. In End and beginning wil pianiste en artistiek brein Tomoko Mukaiyama voorbij aan dat soort identiteitsdenken. Ze wil focussen op het moment, de gebeurtenis, waarin alles in beweging is. Mukaiyama vangt de verwarrende menselijke ervaring anno nu in een indringende, experimentele vorm. Bekijk het interview met Aleksandr Raskatov over zijn nieuwe werk Bells.

Dit concert is ook via een betaalde livestream te zien. Klik hier voor meer informatie en tickets voor de online livestream.

Dit concert vindt ook plaats op vrijdag 18 september in Korzo Theater, Den Haag en op zondag 20 september in de Zeeuwse Concertzaal, Middelburg.