PurcellDag

11 FEB / Op en top Engelse barokmuziek van Purcell

Na de succesvolle VivaldiDag vorig seizoen organiseert het Muziekgebouw nu samen met Organisatie Oude Muziek een PurcellDag. Henry Purcell (1659-1695) zette als geen ander de Engelse barok op de kaart en is de enige Engelse barokcomponist die net als Bach en Vivaldi grote bekendheid geniet.

In dit minifestival klinkt een prachtige selectie van Purcells werk: zoals mysterieuze consortmuziek, klavierwerken en op en top Engelse liederen. De dag sluit af met zijn semiopera King Arthur door Vox Luminis.

Gekoesterd oeuvre

Henry Purcell is de grote man van de Engelse barok. Hoewel hij slechts 36 jaar werd, liet hij een oeuvre na dat tot op vandaag gekoesterd wordt. Hij schreef veel Anglicaanse kerkmuziek, odes en gelegenheidsliederen voor het Engelse koninklijk huis. En hij zette de zogenaamde semiopera op de kaart, een opera met gesproken dialogen. Zijn enige echte opera, het hartverscheurende Dido and Aeneas, is nog altijd de bekendste Engelse opera. Ook zijn kamermuziek bevat vele juwelen. Deze PurcellDag is dé gelegenheid om voorgoed verliefd te worden op deze Engelsman.

Zelf Purcell zingen

Liefhebbers kunnen ook zelf aan de slag: tijdens de PurcellScratch kan iedereen met een geoefende zangstem drie bekende kerkliederen van Purcell instuderen onder leiding van oude muziekspecialist Peter van Heyghen, onder andere dirigent en artistiek leider van Les Muffatti. ’s Middags vindt de presentatie in de Entreehal plaats.

Uitgebreid randprogramma Purcelldag

12.00-13.00 uur: Purcell-beiaardconcert vanuit toren Zuiderkerk (Zuiderkerkhof 72, Amsterdam) door Gideon Bodden.
15.20-15.50 uur / Entreehal: Presentatie PurcellScratch
17.15 uur: Miniconcert door Young Talent Lab met Mad Songs van Purcell door sopraan Laila Cathleen Neuman met begeleiding van David van Ooijen op de theorbe.
18.30 uur / kleine zaal: Lezing door musicoloog en letterkundige Katherina Lindekens. Lindekens werkt naast haar baan als docent aan de KU Leuven aan een doctoraat over Engelse opera.

Alle programma’s zijn gratis te bezoeken. De presentatie van de PurcellDag is in handen van Radio 4-presentator Mark Brouwers.