Louis Andriessen (foto: Marco Borggreve)

Andriessen Festival

23 - 26 mei 2019 / Eerbetoon aan Nederlands grootste componist

De grootste levende Nederlandse componist Louis Andriessen wordt op 6 juni 2019 tachtig jaar: natuurtalent, vernieuwer, beeldenstormer, theatermaker, Haagse School-meester, icoon. Met zijn internationale doorbraakwerk De Staat veranderde Andriessen in 1976 het aangezicht van de muziek. Als docent stond hij aan de wieg van talloze carrières. Zijn opera’s veroverden de wereld. Het Muziekgebouw eert Louis Andriessen met een vierdaags festival, dat de kracht en reikwijdte toont van een ontzagwekkend oeuvre.

Natuurlijk staat De Staat op het programma, dat na ruim veertig jaar nog altijd kakelvers klinkt. Maar Andriessen is zich altijd blijven vernieuwen, zonder zijn handtekening kwijt te raken. Luister naar de zinnelijke klankwereld van La Passione (2002) of beleef het spetterende muziektheater van de double bill Odysseus' Women & Anaïs Nin. Ook geeft zijn boezemvriend Reinbert de Leeuw acte de présence. Daarnaast zijn er splinternieuwe stukken die Andriessen schreef voor pianist Ralph van Raat, ex-Zielsverwant van het Muziekgebouw, en voor de avontuurlijke violiste Monica Germino, tevens Louis’ levenspartner.

 

Video

Enkele bekende componisten, allen oud-leerlingen van Louis Andriessen, aan het woord over hun leermeester: 
 

Podcast

In deze podcast interviewt journalist Job de Wit violiste Monica Germino over MUTED, het stilste stuk ooit gecomponeerd voor viool, door Louis Andriessen, Michael Gordon, David Lang en Julia Wolfe. Monica Germino voert het werk uit op zaterdag 25 mei om 15:00 en 17:00 uur.

Doorlopend programma / iedere festivaldag

Louis' Legacy: dagelijkse gesprekken (19.15 uur / Foyerdeck 1) door Andriessen-biografe Jacqueline Oskamp met oud-studenten van Andriessen. 
Augmenting Andriessen - Augmented reality experience rond De Materie Part I en De Tijd in het Atrium en op het terras van grand café 4’33 
Filmprogramma met dagelijks wisselende documentaires en filmfragmenten in de Atriumzaal
Pop-up optredens met korte werken van Andriessen in 4'33 grand café en de Entreehal

Bestel met korting

Wanneer u 3 of meer concerten in het festival bezoekt, krijgt u festivalkorting (stapelkorting), oplopend tot 25%. Hoe meer concerten u kiest, hoe hoger de korting. 
Meer informatie over tickets bestellen met festivalkorting.