Veelkleurig seizoen 20/21

Persbericht 3 maart 2020

Dirigent Bas Wiegers is Zielsverwant; festivals rond György Kurtág, Minimal Music en de ud

Het Muziekgebouw is een ontmoetingsplek voor iedereen die van muziek houdt en zijn grenzen wil verkennen. Dat geldt voor de veelkleurige musici en voor de bezoekers. Aan het IJ bouwen we aan een ruimte waar Amsterdammers en wereldburgers zich thuis voelen. Vandaag gaat de kaartverkoop van het nieuwe concertseizoen 2020/2021 van start, met ruim 250 concerten in de genres hedendaags, klassiek, elektronische pop, world, jazz, oude muziek, muziektheater en jeugd. 

Kern van de programmering van het Muziekgebouw is de muziek van nu, met in de Donderdagavondserie concerten door internationale topensembles als Klangforum Wien, Asko|Schönberg en Musikfabrik. Met premières van Kate Moore, Georges Aperghis, Jan-Peter de Graaff en vele anderen vindt de hedendaagse gecomponeerde muziek hier een prominent podium. In de serie Muziektheater nemen makers volop stelling over de actualiteit: zo stelt New European Ensemble in 1984 de surveillancesamenleving aan de kaak en brengt het Nederlands Kamerkoor het aangrijpende verhaal van een transvrouw in de nieuwe voorstelling #uncut.

Veelkleurige festivals
Een greep uit de festivalprogrammering: tijdens het Minimal Music Festival (april 2021) transformeert kunstenaar Theun Mosk het hele gebouw tot een ruimtelijke installatie. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in zinnenprikkelende muziek en transcendentale ervaringen. In november 2020 is er de kennismaking met een eeuwenoud, veelzijdig instrument uit het Midden-Oosten tijdens het Ud Festival. En in februari 2021 staat tijdens het Kurtág Festival de Hongaarse meester van de miniatuur György Kurtág centraal. Het vermaarde Artemis Quartett koppelt in december 2020 kwartetten van Beethoven aan premières van Jörg Widmann, Lera Auerbach en Pēteris Vasks. Daarnaast vinden ook de Cello Biënnale en de Flamenco Biënnale weer onderdak in het Muziekgebouw.

Zielsverwant Bas Wiegers
Dirigent Bas Wiegers krijgt dit seizoen een wildcard als Zielsverwant van het Muziekgebouw. Met zijn benoeming in 2019 tot eerste gastdirigent van het Oostenrijkse Klangforum Wien trad hij toe tot de eredivisie van de allernieuwste muziek. Maar met evenveel gemak dirigeert hij barok of klassieke muziek. In vier concerten toont Wiegers zijn veelzijdige talent.

Debuten in seizoen 2020/2021
De Duitse bariton Matthias Goerne prees het Muziekgebouw onlangs als ‘beste zaal ter wereld’ waar de liedkunst werkelijk floreert. In mei 2021 keert hij terug in de serie Grote Zangers, waarin verder Eva-Maria Westbroek voor het eerst aantreedt. Andere debuten zijn er van Mariam Batsashvili, Nelson Goerner en Víkungur Ólafsson (in de serie Piano), Danish String Quartet (in Strijkkwartetten) en de jonge, charismatische chef-dirigent Maxim Emelyanychev met zijn Scottish Chamber Orchestra in de serie Kamerorkesten. Tot slot introduceert het Muziekgebouw twee nieuwe series voor hedendaagse kamermuziek: NAPzak in de Kleine Zaal en Nieuwe Noten Amsterdam in het Plein Theater.

In april verschijnt de highlightbrochure 20/21 van het Muziekgebouw. Deze brochure thuisgestuurd krijgen? Vul het aanvraagformulier in.