Grote Zaal Muziekgebouw aan \'t IJ

Onze genres

Kies uw favoriete genre óf laat u inspireren

Hedendaagse muziek is ons belangrijkste genre. Ook klinkt bij ons klassiek, jazz, elektronische popmuziek en wereldmuziek. Genres nauw verbonden met de muziek van nu. En typisch Muziekgebouw: concerten met een mix van zowel hedendaagse als klassieke muziek. Kies uw favoriete genre óf laat u inspireren. 

Hedendaags
Hedendaagse muziek (ook wel eigentijdse muziek of moderne muziek) is ons belangrijkste genre. Muziek geschreven vanaf begin 20e eeuw, het begin van grote vernieuwingen in de componeerpraktijk. Zo rijk, gevarieerd en levendig als de muziek uit de afgelopen eeuw is, zijn ook onze concerten. Van revolutionaire experimenten tot lyrische melodieën en van splinternieuwe stukken tot onbetwiste meesterwerken uit de 20e eeuw.


Klassiek

Muziek in het licht van de geschiedenis
Zelfs muziek die tegenwoordig tot de absolute canon van de klassieke muziek behoort, was ooit ‘hedendaags’. Het Muziekgebouw wil de muziek van nu brengen in het licht van de geschiedenis. Zonder klassieke muziek – van grofweg voor 1900 – geen hedendaagse. In onze programmering vol klassieke parels kiezen wij zoveel mogelijk voor uitvoeringen zoals ooit bedoeld. Puur, onverwacht en authentiek: perfect toegesneden op de unieke akoestiek van onze Grote Zaal.


Hedendaags/Klassiek

Concerten met een mix van hedendaagse en klassieke muziek
Uniek en typisch Muziekgebouw zijn concerten met een mix van zowel hedendaagse als klassieke werken. Niet alleen omdat klassieke en hedendaagse muziek veel dichter bij elkaar liggen dan vaak wordt gedacht. Ook omdat schotten tussen deze genres vaak zo kunstmatig zijn. Onze mixconcerten hebben vaak een eigen invalshoek: een land, een streek, een instrument. Concerten die juist door de samenstelling een nieuwe en bijzondere muzikale ervaring geven.
Oude Muziek

Spannende uitvoeringen van eeuwenoude muziek
In het Muziekgebouw klinkt oude muziek uit de periode van de middeleeuwen tot en met Bach (1750). Met historisch besef uitgevoerd, vaak op authentieke instrumenten uit de tijd dat de muziek werd geschreven. De akoestiek van onze Grote Zaal lijkt gemaakt voor dit genre: de muziek werd destijds voor niet al te grote ruimten gecomponeerd en voor instrumenten met subtiele expressiemogelijkheden. Dat geeft frisse, spannende uitvoeringen van eeuwenoude muziek, gedacht vanuit hoe de componist de muziek wilde laten klinken.


Jazz

Muziek van het moment
Improvisatie en ritme zijn wezenlijke onderdelen van jazz. Er staat weinig vast, het is muziek van het moment. Niets is daarom zo spannend als een jazzsolist die ter plekke zijn eigen ‘verhaal’ vertelt via zijn instrument. Juist omdat persoonlijke stijl zo belangrijk is, stond jazz altijd open voor andere muziekstijlen. Na ruim een eeuw innovatie, komt in de jazz veel muziek samen. Van klassiek, bossa nova en soul tot rock, pop en dance. Ook in het Muziekgebouw, vaak in samenwerking met het Bimhuis.
Elektronisch|pop

Een van de levendigste muziekstijlen
Met de komst van popmuziek rond de jaren 1950, werd steeds meer gebruik gemaakt van elektronische instrumenten. Van gitaren, synthesizers en versterkers, tot laptops met de nieuwste software. Componist Edgard Varese (1883-1965) droomde ervan. Op dit moment is het één van de levendigste muziekstijl die er is. In het Muziekgebouw is regelmatig elektronisch/pop te horen. Altijd live uitgevoerd door de makers zelf. Bijvoorbeeld op Listen to This- en The Rest is Noise-avonden. Vooroplopend en onverwacht.


Wereld
Muziek uit alle windstreken
Zowel traditionele muziek uit andere werelddelen, als door deze tijd beïnvloede muziek uit niet-Angelsaksische landen. Dat is de wereldmuziek die het Muziekgebouw wil laten horen. Om een podium te bieden waar muziek uit alle windstreken is te horen. En ook om een plek te zijn waar het bijbehorende publiek elkaar kan ontmoeten, inspireren en verrijken.


Theater

Een andere muzikale ervaring
In de theatrale concerten die Muziekgebouw aan ’t IJ brengt, draait het om een mix van muziek, theater en beeld. Door beeld en dans met muziek te combineren, ontstaat een andere verbeelding en muzikale ervaring. Daar waar vanuit traditie tussen muziek, dans en beeldkunst verrassend vaak nog tal van ijzeren gordijnen hangen, willen wij die scheiding opheffen. Ook componisten van nu trekken zich er weinig meer van aan. Het publiek evenmin: voor een bijzondere theatrale ervaring.


Film

Filmbeleving zoals ooit bedoeld
De geschiedenis van filmmuziek begint bij de zwijgende film. Daar was het gebruikelijk om bij filmvertoningen livemuziek te maken. Tegenwoordig een zeldzaamheid, en ook een totaal andere filmervaring. Nu gaat het in de bioscoop om beeld, gesproken woord en eerder opgenomen muziek. In het Muziekgebouw vertonen wij oude zwijgende films in alle genres, én live gespeelde muziek. Soms met de originele muziek, soms met een nieuw gecomponeerde soundtrack. Maar altijd met de sensatie van filmbeleving met live muziek, zoals ooit was bedoeld.


Jeugd

Muziek in alle genres, voor alle leeftijden
Al jong plezier aan muziek kunnen beleven vindt het Muziekgebouw belangrijk. In alle genres waarin wij voor volwassenen muziek programmeren, organiseren wij daarom ook voor kinderen – vanaf 2 jaar – én jongeren concerten. Van klassiek, jazz en pop tot wereldmuziek en nieuwe muziek. Bijvoorbeeld in onze serie Kindermiddagen en Open je Oren! Voor een unieke ervaring in een van de mooiste concertzalen van Nederland. Voor alle activiteiten kijk hier.Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring