Ralph van Raat (foto Simon van Boxtel)

Pianopremières Boulez

Ralph van Raat
do 23 mrt 2023 20:15 - 22:00
do 23 mrt 2023
20:15 - 22:00
  • do 23 mrt 2023
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Inleiding
Inleiding door Michel Khalifa

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Pierre Boulez Fragment d'une Ébauche (Nederlandse première)
Pierre Boulez Thème et variations pour piano main gauche (Nederlandse première)
Pierre Boulez Trois psalmodies (Nederlandse première)
Pierre Boulez Prélude, Toccata et Scherzo 

Uitvoerenden

Ralph van Raat piano

Nieuw ontdekte composities van Pierre Boulez

Ralph van Raat had in 2018 een bijzondere primeur. In Parijs verzorgde hij de wereldpremière van een tot dat moment onbekend, groot jeugdwerk van Pierre Boulez dat Van Raat zelf in de archieven had gevonden. Deze Prelude, Toccata et Scherzo uit 1944 maakte zoveel indruk, dat Van Raat ook naar andere ongepubliceerde werken van de componist op zoek is gegaan. Er bleken nog twee substantiële en voltooide pianowerken te zijn: Thème et variations voor de linkerhand en Trois Psalmodies, beide uit het oorlogsjaar 1945. 

In deze zeer virtuoze muziek van Pierre Boulez zijn de invloeden van diens leermeester Olivier Messiaen te horen. Maar ook de eerste stappen in de richting van Boulez’ latere stijl, die zich kenmerkt door een zeer gedifferentieerde benadering van het instrument. Vanavond zijn deze twee pianowerken van de jonge Boulez voor het eerst in Nederland te horen.

Achtergrond

Echo's van de toekomst

Rond premières hangt een magische gloed. Muziek die er voorheen niet was, bereikt voor het eerst de oren van het publiek. Ook dit seizoen (22-23) in het Muziekgebouw.