Slagwerk Den Haag (foto Gerrit Schreurs)

The Pit and the Pendulum

Slagwerk Den Haag + Claron McFadden
do 11 mei 2023 20:15 - 22:00
do 11 mei 2023
20:15 - 22:00
  • do 11 mei 2023
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Inleiding

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Rob Zuidam The Pit and the Pendulum (wereldpremière)*
George Crumb Selectie songs uit het American Songbook

* The Pit and the Pendulum is een compositieopdracht van Muziekgebouw aan 't IJ en Slagwerk Den Haag met steun van Ammodo

Uitvoerenden

Slagwerk Den Haag
Claron McFadden sopraan

Een wereldpremière van Zuidam en fascinerende songs van Crumb

Zolang er een hartslag is, is er hoop, zegt Rob Zuidam. Slagwerk Den Haag en de expressieve sopraan Claron Mc Fadden brengen de wereldpremière van Zuidams nieuwste compositie, The Pit and the Pendulum, naar het gelijknamige horrorverhaal van Edgar Allan Poe. Met Zuidams eclectische idioom en feilloze antenne voor muzikaal drama belooft dat een indringende meditatie op onze sterfelijkheid te worden. Daarnaast staat op het programma een selectie liederen van de Amerikaanse meester George Crumb.

Het American Songbook is een project dat Crumb begon als zeventiger en waarin hij een diepgaande invloed op zijn oeuvre onderzoekt. Beroemde traditionals uit het American Songbook, zoals Swing low, sweet chariot en Go down, Moses, voorziet hij van verrassende en soms onaards aandoende instrumentaties. De melodieën blijven herkenbaar, maar het vervreemdende effect zet ze in een fascinerend nieuw licht. 

 

Echo's van de toekomst

Over premières in het Muziekgebouw