Nicholas Milne (foto Tom Visser Design)

De tranen van Dowland

Musicall Humors
wo 7 dec 2022 20:15 - 21:30
wo 7 dec 2022
20:15 - 21:30
  • wo 7 dec 2022
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

Entreehal / Voor- en/of naprogramma Echoes of Nothing

20:15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:
John Dowland Lachrimae, or seaven teares 

Uitvoerenden

Musicall Humors:
Julien Léonard viola da gamba, muzikale leiding
Myriam Rignol viola da gamba
Lucile Boulanger viola da gamba
Joshua Cheatham viola da gamba
Nicholas Milne viola da gamba 
Diego Salamanca luit 

Bitterzoete tonen van een fijngevoelige Engelse toondichter

Een langzaam naar beneden rollende traan: dat is het beeld achter de zeven pavanes (langzame dansen) uit John Dowlands Lachrimae, or seaven teares. Deze analyse van diverse soorten tranen (klaaglijke, trieste, oude, ware) is een weergaloze demonstratie van de evocatieve kracht en de ragfijne meerstemmigheid van Dowlands muziek. Musicall Humors laat zich meevoeren op de bitterzoete tonen van de meest fijngevoelige aller Engelse toondichters.

Musicall Humors is in 2005 opgericht en laat muziek van de zestiende tot de vroege achttiende eeuw horen in verschillende gambaformaties. De leden van het ensemble spelen vergeten of minder bekende manuscripten uit de renaissance en barok, in het bijzonder uit Noord-Europa. De musici bespelen zowel originele historische muziekinstrumenten als moderne reconstructies ervan.

 

Echoes of Nothing
Maandelijks randprogramma i.s.m. Conservatorium van Amsterdam

Geïnspireerd door de quote ‘Every something is an echo of nothing’ van componist John Cage cureren drie studenten van het Conservatorium van Amsterdam (Dániel Bolba, Agostinho Sequeira en Vizma Zvaigzner) een eigen concertserie. Maandelijks zijn er bijzondere out-of-the-box miniconcerten in de entreehal van het Muziekgebouw en 4’33 grand café, vooraf en/of na afloop van het concert in de Grote Zaal. De miniconcerten reflecteren op concerten uit de programmering in de Grote Zaal en bieden een nieuw perspectief op de concertervaring.

Achtergrond

Echoes of Nothing

Maandelijks randprogramma i.s.m. Conservatorium van Amsterdam