Pygmalion + Raphaël Pichon (foto Fred Mortagne)

Naar Lübeck

Pygmalion
za 8 apr 2023 20:15 - 21:35
za 8 apr 2023
20:15 - 21:35
  • za 8 apr 2023
    20:15 - 21:35
    Grote Zaal

Programma

Dietrich Buxtehude Herzlich lieb hab ich dich, o Herr BuxWV 41 
Johann Christoph Bach Es erhub sich ein Streit 
Nicolaus Bruhns De profundis clamavi 
Johann Sebastian Bach Cantate Christ lag in Todesbanden BWV 4
Dietrich Buxtehude Herr, wenn ich nur Dich hab’ BuxWV 38 
Dietrich Buxtehude Benedicam Dominum in omni tempore BuxWV 113

Uitvoerenden

Pygmalion
Raphaël Pichon dirigent

De definitieve wording van een fenomeen

De definitieve wording van het fenomeen Johann Sebastian Bach, dat is het verhaal dat schuilt achter zijn recalcitrante reis naar Lübeck waar Dietrich Buxtehude de grote organist en muziekhervormer was. Pygmalion doet ons Bachs verbazing over de rijkdom van de Abendmusiken (muziekavonden in Lübeck) en de fenomenale cantates van Buxtehude herbeleven. En met de cantate Christ lag in Todesbanden laat het Franse gezelschap horen hoe Bach de lessen van zijn grote voorbeeld naar zijn hand zette. 

Een van de mooiste verhalen uit het leven van Bach gaat vaak over hoe hij het kerkbestuur van Arnstadt op stang joeg met zijn orgelspel, nadat hij veel langer dan zijn verlof toestond in Lübeck was gebleven. Veel belangrijker waren de muzikale indrukken die hij opdeed in Lübeck en tijdens de tweehonderd kilometer lange voettocht erheen. Pygmalion brengt nu de muzikale betekenis in kaart. Leuk om te weten: in 2023-2024 lopen de leden van Pygmalion zelf deze voettocht naar Lübeck. Een moderne pelgrimage als sluitstuk van Pygmalions drie seizoenen durende, driedubbele Bachtrilogie.

Achtergrond

Raphaël Pichon & Pygmalion - 3 dec 2022

Het Franse barokensemble maakte grote indruk met hun eerste concert van de serie 'De wegen van Bach'. Bekijk het fotoverslag en recensies (*****) in NRC en Volkskrant.

Interview met Raphaël Pichon

Wenneke Savenije sprak de succesvolle Franse dirigent over het concertdrieluik 'De Wegen van Bach', waarin hij op zoek gaat naar de inspiratiebronnen van Bach.