Pavel Haas Quartet (foto: Marco Borggreve)
zo 26 jan 2020 22:30 - 23:20

Late Beethoven

Pavel Haas Quartet
26 jan
22:30 - 23:20

Beethovens Dertiende strijkkwartet is vaak bestempeld als het meest toegankelijke van zijn late kwartetten. Het een-na-laatste deel is een hemels cavatina, het slot, de Grosse Fuge, is bruut en gewelddadig; een kwartet van uitersten. Met name deze twee delen zijn altijd actueel gebleven. Stravinsky noemde de Grosse Fuge ‘een absoluut hedendaags muziekstuk dat altijd hedendaags zal blijven.’ Astronoom Carl Sagan stuurde in de zoektocht naar buitenaards leven de cavatina de ruimte in op een gouden schijf, als een van de meest bijzondere menselijke manifestaties.

De laatste vijf strijkkwartetten van Beethoven: grensoverschrijdende werken die al tweehonderd jaar actueel zijn. De muziek is doordrongen van persoonlijke worstelingen en beweegt constant tussen ondoorgrondelijke complexiteit en goddelijke schoonheid. Zo herdefinieerde Beethoven met slechts vier stemmen de universele zeggingskracht van muziek. In Late Beethoven klinkt zes avonden om 22.30 uur een van deze kwartetten.


 

Goddelijke schoonheid, ondoorgrondelijke complexiteit

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet op. 130 + Grosse Fuge op. 133

Uitvoerenden

Pavel Haas Quartet:
Veronika Jarůšková viool
Marek Zwiebel viool
Jiří Kabát altviool
Peter Jarůšek cello

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring