Ragazze Quartet (foto: Nichon Glerum)
di 28 jan 2020 14:15 - 15:30

Extending String Quartet: Letters

Ragazze Quartet + Claron McFadden
28 jan
14:15 - 15:30

Janaček stuurde zijn grote liefde ruim zevenhonderd brieven, die merendeels onbeantwoord bleven. Aan het einde van zijn leven balde hij al zijn hartstocht samen in een strijkkwartet. Bleef deze in werkelijkheid gesmoord, des te heviger vlamde hij op in de muziek. In Elvis Costello’s The Juliet Letters krijgt de liefde vele stemmen. Elk nummer is een gefingeerde brief van steeds weer een onbekende schrijver. Zo opent zich in ieder lied een nieuw verhaal, een nieuwe liefde. Het Ragazze Quartet en sopraan Claron McFadden verbinden deze werken in een theatrale setting.

Tweeënhalve eeuw beslaat de levensloop van het strijkkwartet tot nu toe; tweeënhalve eeuw staat het genre in verbinding met andere culturen, talen, kunsten en stijlen. Ergens tussen een concert, lecture-recital en cross-over liggen de Extending String Quartets, waarin deze verbindingen worden gecreëerd en (her)ontdekt. Van Amerikaanse West Coast-componisten tot een ontmoeting tussen Oost en West, van popmuziek tot videokunst – grenzen worden opgezocht, opgerekt en vervagen gaandeweg.


 

Ruim zevenhonderd brieven

Programma

Elvis Costello The Juliet Letters
Leoš Janáček Strijkkwartet nr. 2 'Intieme Brieven'

Uitvoerenden

Ragazze Quartet:
Rosa Arnold viool
Jeanita Vriens viool
Annemijn Bergkotte viool
Rebecca Wise cello

Claron McFadden
zang

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring