Arianna

Le Nuove Musiche
do 7 okt 2021 20:15 - 21:35
do 7 okt 2021
20:15 - 21:35
  • do 7 okt 2021
    20:15 - 21:35
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Thea Derks

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Florian Magnus Maier Arianna, naar een opera van Monteverdi (wereldpremière)

Uitvoerenden

Le Nuove Musiche
Krijn Koetsveld
dirigent
Sybrand van der Werf regie

Nieuw werk van Florian Magnus Maier geïnspireerd door verloren Monteverdi-opera 

Wat zou Monteverdi componeren als hij nu zou leven? Misschien wel zoiets als het sprankelende muziektheater dat het ensemble Le Nuove Musiche vanavond op het podium brengt. L’Arianna was Monteverdi’s tweede opera. Op het beroemde Lamento d’Arianna na, ging deze opera geheel verloren. Le Nuove Musiche wekt Arianna weer tot leven in een reconstructie van de spraakmakende componist en metalhead Florian Magnus Maier, aangevuld met gedichten van Willem Kloos. De regie is in handen van Sybrand van der Werf.

Waarschijnlijk was het de dood van zijn vrouw Barbara die Monteverdi in 1607 tot L’Arianna inspireerde – het hartverscheurende Lamento tekent zijn diepe persoonlijke betrokkenheid. De opera vertelt het verhaal van Ariadne. Ze wordt verlaten door Theseus, maar neemt dan het heft in eigen handen. Tegenover lijdzame lotsbestemming stelt deze remake de vrijheid van het individu: je hebt altijd een keuze. Met de nieuwe muziek van Maier, een bevlogen bruggenbouwer tussen genres en tijdperken, belooft Arianna een spectaculaire reïncarnatie te geven van Monteverdi’s muzikale vernuft.

PreviewKrijn Koetsveld te gast in 'Met het Oog op Morgen'
Dirigent Krijn Koetsveld sprak met presentator Mieke van der Weij over Monteverdi en het verhaal achter de remake van Arianna (zo 3 okt).

Bekijk / beluister interview

Programmaboekje


Arianna is een opdracht van het Muziekgebouw met steun van Ammodo en gaat na de wereldpremière op tournee door Nederland en Europa.
Let op! Dit is een verplaatst concert uit seizoen 19/20 of 20/21 waarvan de oorspronkelijk gekochte kaarten nog geldig zijn. Heb je al kaarten in bezit? Dan is het niet nodig om opnieuw kaarten te kopen.