Studio Shap Shap (foto Ollivier Girard)

Opzwepende vibes uit Niger

Studio Shap Shap
zo 17 apr 2022 20:00 - ma 18 apr 2022 00:45
zo 17 apr 2022
-
ma 18 apr 2022
Vanaf 20:00
 • zo 17 apr 2022
  -
  ma 18 apr 2022
  Vanaf 20:00
  Excl. pauzedrankje
  Kleine Zaal

Programma

20:00 Disco Arabesquo (dj)  
21:00 Anastasis Sarakatsanos (storytelling)
21:15 Studio Shap Shap 
22:30 Disco Arabesquo (dj) 

Uitvoerenden

Maï Douma kalangou (talking drum), douma (set van 2 drums)
Arobasse bas
Ousselni molo (3-snarige luit), komsa (2-snarige luit)
Popo kindé (harp)
Sakina piano, balafoon, elektronica

Percussie en elektronica die doet denken aan Konono No. 1 en Staff Benda Bilili

De Nigerese groep Studio Shap Shap creëert een opzwepende vibe die iedereen aan het dansen krijgt. Met samples van stad en land, percussie en elektronische klanken en zang willen ze het hedendaagse Niger laten horen. Muziek vormt de gemeenschappelijke taal voor de band. De leden zijn van verschillende afkomst en generaties.

Twee bandleden speelden in een van de meest geliefde bands in Niger: Mamar Kassey. Percussionist Maï Douma speelde met Mamane Burka en bespeelt zijn douma (drumset) met een buitengewone voettechniek. In 2016 bracht Studio Shap Shap hun eerste album uit, Chateau I, vernoemd naar de wijk waar ze elkaar ontmoetten. Op dit album, live opgenomen, vermengen de musici klanken van traditionele instrumenten (douma, talking drums, kindé, molo, komsa, etc.) met bas, piano, omgevingsgeluiden, kippen, stadsgeluiden en elektronische samples. 

Tijdens hun tour door Europa in 2018 oogstten ze veel lof en succes:

‘De grootste verrassing voor ons was Studio Shap Shap. Deze band wordt wel eens vergeleken met Staff Benda Bilili, of zelfs met Konono No 1’ (MusicZine, België, augustus 2018)

‘Studio Shap Shap is een smakelijke verrassing van het festival [...] de muziek van Studio Shap Shap, voortreffelijk, licht en vol frisheid’ (Midi Libre, Frankrijk, september 2018)

Het concert van Studio Shap Shap wordt voorafgegaan door een Spoken Word performance van de in Athene geboren Anastasis Sarakatsanos. Hij studeerde culturele antropologie en volksmuziek in Griekenland en zette zijn studie voort in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2015 is woont en werkt Sarakatsanos in Amsterdam waar hij werkzaam is als muzikant, componist en verhalenverteller. Sarakatsanos hostte in het verleden onder andere storytelling-events bij Mezrab.