Kitgut Quartet (foto Raphaël Blasselle)

Vroege Haydn

Kitgut Quartet
ma 31 jan 2022 09:30 - 10:15
ma 31 jan 2022
09:30 - 10:15
  • ma 31 jan 2022
    09:30 - 10:15
    Bimhuis

Programma

Franz Schubert Strijkkwartet nr. 7 D.94
Johann Albrechtsberger Fuga in c op. 1 nr. 4
Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 30 op. 33 nr. 2

Uitvoerenden

Kitgut Quartet:
Amandine Beyer viool
Naaman Sluchin viool
Josèphe Cottet altviool
Frédéric Baldassare cello

Ochtend geheel in stijl

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Er wordt wel eens gezegd dat pas als je een grap kunt maken in een vreemde taal, je deze echt spreekt. Als dat zo is, dan is Haydns Dertigste strijkkwartet het ultieme bewijs dat hij het componeren tot in de puntjes beheerste. Het kwartet kreeg als bijnaam ‘de grap’ omdat Haydn op het einde speelt met de verwachtingen van zijn publiek, dat als reactie daarop keer op keer in lachen uitbarstte. Het Kitgut Quartet speelt bij deze Haydn geheel in stijl een vroeg kwartet van Schubert en een kort stuk van Albrechtsberger, tijdgenoot van Haydn en leraar van Beethoven.

De reeks Vroege Haydn is als het eerste kopje koffie van de dag; een warme en verkwikkende begroeting. Centraal staat iedere ochtend de uitnodigende, speelse muziek van Haydn die je meevoert naar de wereld van Weense adel; indrukwekkende pruiken en grote jurken in gouden zalen. Maar Haydn was ook een componist van het intellect – van het muzikale discours op hoog niveau. Hij gebruikte in zijn zes kwartetten opus 33 scherpe humor en speelse stijlfiguren. Het gemak waarmee hij de vier stemmen van het strijkkwartet met elkaar in gesprek liet gaan was innovatief. In 1781 verraste hij zijn publiek daar keer op keer mee. Nu horen we vooral de briljante basis die hij eigenhandig legde voor de bijna 250 jaar strijkkwartet die daarop volgde.