Hagen Quartett (foto Harald Hoffmann)

Dvořák & Sjostakovitsj

Hagen Quartett
ma 31 jan 2022 20:15 - 22:00
ma 31 jan 2022
20:15 - 22:00
  • ma 31 jan 2022
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Antonin Dvořák Strijkkwartet nr. 13 op. 106
Dmitri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 7 op. 108
Dmitri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 2 op. 68

Uitvoerenden

Hagen Quartett:
Lukas Hagen viool
Rainer Schmidt viool
Veronika Hagen altviool
Clemens Hagen cello

Licht en donker

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Dvořák schreef zijn hele leven lang strijkkwartetten. Toen hij zijn Dertiende strijkkwartet schreef, zo’n tien jaar voor zijn dood, had hij een veelbewogen jaar achter de rug. Hij kwam terug van zijn reis door Amerika en zijn schoonzus – die ook zijn eerste liefde was – overleed. Je zou verwachten dat dit kwartet iets van die gevoelens met zich meedraagt, maar het is vrolijk en licht, hier en daar zelfs dartelend zoals alleen Dvořáks muziek dat kan zijn. 

Hoewel deze kwartetten voor Sjostakovitsj aan de lichte kant zijn, schuilt er altijd iets donkers in zijn muziek. Toen Sjostakovitsj aan zijn Tweede strijkkwartet begon, was hij al over de helft van zijn leven. In hoog tempo zou hij in totaal vijftien strijkkwartetten schrijven, waarvan het tweede en zevende uitersten zijn. Het Tweede strijkkwartet is een van zijn langste kwartetten en het Zevende het kortst. Die uitersten zitten ook in de muziek: langgerekte recitatieven tegenover snelle, puntige ritmes – maar allebei in die onmiskenbare stijl van Sjostakovitsj.