Schumann Quartett (foto Kaupo Kikkas)

Vroege Haydn

Schumann Quartet
di 1 feb 2022 09:30 - 10:15
di 1 feb 2022
09:30 - 10:15
  • di 1 feb 2022
    09:30 - 10:15
    Bimhuis

Programma

Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 32 op. 33 nr. 3
Helena Winkelman Papa Haydn’s Parrot

Uitvoerenden

Schumann Quartett:
Erik Schumann viool
Ken Schumann viool
Liisa Randalu altviool
Mark Schumann cello

Vroege vogels Haydn en Winkelman

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Het is geen haan die ons wakker maakt deze ochtend, maar de vogels van Haydn en Helena Winkelman. Door de melodie van de eerste viool kreeg Haydns Tweeëndertigste strijkkwartet de bijnaam ‘de vogel’. Helena Winkelman schreef in 2016 een reactie op dit kwartet, Papa Haydn’s Parrot. Zoals de naam suggereert, imiteert haar stuk als een papegaai Haydns strijkkwartet, maar de vogelzang van Winkelman is iets minder idyllisch dan die van Haydn.

De reeks Vroege Haydn is als het eerste kopje koffie van de dag; een warme en verkwikkende begroeting. Centraal staat iedere ochtend de uitnodigende, speelse muziek van Haydn die je meevoert naar de wereld van Weense adel; indrukwekkende pruiken en grote jurken in gouden zalen. Maar Haydn was ook een componist van het intellect – van het muzikale discours op hoog niveau. Hij gebruikte in zijn zes kwartetten opus 33 scherpe humor en speelse stijlfiguren. Het gemak waarmee hij de vier stemmen van het strijkkwartet met elkaar in gesprek liet gaan was innovatief. In 1781 verraste hij zijn publiek daar keer op keer mee. Nu horen we vooral de briljante basis die hij eigenhandig legde voor de bijna 250 jaar strijkkwartet die daarop volgde.