PUBLIQuartet (foto Lelaine Foster)

What is American? By Any Means Necessary

PUBLIQuartet
wo 2 feb 2022 14:15 - 15:45
wo 2 feb 2022
14:15 - 15:45
  • wo 2 feb 2022
    14:15 - 15:45
    Geannuleerd

Programma

John Corigliano Snapshot: Circa 1909
Jessie Montgomery Break Away for String quartet 
PUBLIQuartet Mind the Gap: Reflections on Beauty
PUBLIQuartet What is American? (improvisatie op Antonín Dvořák)

Uitvoerenden

PUBLIQuartet:
Curtis Stewart viool
Jannina Norpoth viool
Nick Revel altviool
Hamilton Berry cello

Zoektocht naar het Amerikaanse erfgoed

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

What is American? By Any Means Necessary is in feite een samenvatting van álles wat het PUBLIQuartet doet – een zoektocht naar wat het betekent om Amerikaans en een strijkkwartet te zijn. Daarin speelt heritage een belangrijke en heel andere rol dan in Europa. Dvořák komt voorbij naast moderne componisten als Corigliano, improvisatie naast reproductie. Voor PUBLIQuartet geldt: er zijn geen hokjes.

‘What is American?’ PUBLIQuartet stelt niet alleen de vraag, maar vormt eigenlijk ook het antwoord. Dit kwartet bewijst dat de rol van een strijkkwartet tegenwoordig steeds meer inhoudt. Ze improviseren, vermengen genres, werken veel samen met componisten en plaatsen het strijkkwartet midden in sociaal-maatschappelijke discussies. Dat doen ze bij toonaangevende instituten als de Juilliard school en Carnegie Hall, maar ook bij de Late Show with Stephen Colbert en het Metropolitan Museum of Modern Art. En nu dus voor het eerst in Nederland.