Schumann Quartett (foto Kaupo Kikkas)

De Mozart-kwintetten: één en zes

Schumann Quartett + Adrien La Marca
wo 2 feb 2022 17:00 - 18:15
wo 2 feb 2022
17:00 - 18:15
  • wo 2 feb 2022
    17:00 - 18:15
    Geannuleerd

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwintet nr. 1 in Bes KV 174
Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwintet nr. 6 in Es KV 614

Uitvoerenden

Schumann Quartett:
Erik Schumann viool
Ken Schumann viool
Liisa Randalu altviool
Mark Schumann cello

Adrien La Marca altviool

Een enorme sprong voorwaarts

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Mozarts eerste en laatste kwintet. Hij schreef ze respectievelijk toen hij net 17 was en in zijn laatste levensjaar. Aan zijn eerste altvioolkwintet begon hij in de tijd dat Haydn zijn eerste serieuze strijkkwartetten, de opus 20-reeks, schreef; kamermuziek als genre stond toen nog in de kinderschoenen. Maar toen Mozart zijn laatste altvioolkwintet schreef, was dat heel anders. Alleen hijzelf had al zestien strijkkwartetten en zeven pianotrio’s gecomponeerd. Samen getuigen deze twee kwintetten van de enorme sprong voorwaarts die kamermuziek in een korte tijd maakte: van licht vermaak naar een serieuze vorm.

Het lijkt misschien vreemd, een focus op kwintetten op een strijkkwartetfestival. Maar het is juist de perfectie van het strijkkwartet – de ultieme balans en zeggingskracht van twee violen, een altviool en een cello – die Mozart inspireerde om ook buiten de grenzen van het strijkkwartet te experimenteren. Hij voegde daarom nog een altviool toe. In het ideale geval biedt deze symbiose tussen kwartet en altviolist de mooiste kamermuziek die er is.