Borodin Quartet (foto: Simon van Boxtel)

Sjostakovitsj, Arenski & Tsjaikovski

Borodin Quartet + Mark Schumann
wo 2 feb 2022 20:15 - 22:00
wo 2 feb 2022
20:15 - 22:00
  • wo 2 feb 2022
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Dmitri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 1
Anton Arenski Strijkkwartet nr. 2 op. 35
Piotr Tsjaikovski Kinderalbum op. 39 (arr. Rostislav Dubinsky)

Uitvoerenden

Borodin Quartet:
Ruben Aharonian viool
Sergei Lomovsky viool
Igor Naidin altviool
Vladimir Balshin cello

Mark Schumann cello

Typisch Russisch

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Dat het Borodin Quartet als archetypisch Russisch kwartet met drie Russische meesterwerken komt, is niet zo verrassend. Maar ze komen wel met een bijzondere selectie: het Tweede strijkkwartet van Arenski en het Kinderalbum van tijdgenoot Tsjaikovski naast het Eerste strijkkwartet van Sjostakovitsj. In 1894 scheef Arenski zijn Tweede strijkkwartet ter nagedachtenis aan Tsjaikovski. Om de rouwsfeer te benadrukken koos hij voor een bezetting met twee cello’s in plaats van twee violen, voor een zwaardere en diepere klank. 

Het Kinderalbum van Tsjaikovski vormt een soort contragewicht. Een verzameling pianowerkjes bedoeld om te leren spelen met niet alleen maar saaie oefeningen, maar inspirerende en prikkelende, fantasierijke stukjes. Rostislav Dubinsky, een van de oorspronkelijke leden van het Borodin Quartet van 1945 tot 1975, bewerkte ze voor strijkkwartet. Het Eerste strijkkwartet van Sjostakovitsj zit qua sfeer tussen Arenski en Tsjaikovski in: niet zo zwaar als zijn latere kwartetten en beduidend romantischer, maar toch lijkt het nooit écht optimistisch.

Mark Schumann
Mark Schumann