Chiaroscuro Quartet (foto Eva Vermandel)

Late Beethoven: opus 130

Chiaroscuro Quartet
do 3 feb 2022 22:30 - 23:30
do 3 feb 2022
22:30 - 23:30
  • do 3 feb 2022
    22:30 - 23:30
    Geannuleerd

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 13 op. 130 (revisie)

Uitvoerenden

Chiaroscuro Quartet:
Alina Ibragimova viool
Pablo Hernan Benedi viool
Emilie Hörnlund altviool
Claire Thirion cello

Alternatief einde

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Onverbiddelijke reacties – ‘een Babylonische spraakverwarring’ – kreeg de Grosse Fuge, het oorspronkelijke laatste deel van Beethovens Dertiende strijkkwartet. Een eeuw later nuanceerde Stravinsky: ‘Het is absoluut moderne muziek die altijd modern zal blijven.’ Niet gek dat Beethoven in 1826 in opdracht van zijn uitgever een nieuwe finale moest schrijven dat beter paste bij de tijdgeest. Vandaag de dag kiezen veel kwartetten voor de Grosse Fuge als einde, maar het Chiaroscuro Quartet, dat zich richt op authentieke uitvoering, kiest juist voor het alternatieve einde.

De late kwartetten van Beethoven zijn als boeken van Murakami of Twin Peaks van David Lynch. We kunnen het maar tot op zekere hoogte begrijpen, maar juist dat mysterie van het onbereikbare, die geniale zweem van het bovenmenselijke, zorgt voor een onweerstaanbaar gevoel van fear of missing out. Een blijvende drang om te doorgronden.