Chiaroscuro Quartet (foto: Agnese Blaubarde)

Vroege Haydn

Chiaroscuro Quartet
do 3 feb 2022 09:30 - 10:15
do 3 feb 2022
09:30 - 10:15
  • do 3 feb 2022
    09:30 - 10:15
    Bimhuis

Programma

Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 29 op. 33 nr. 5
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 4 op. 18 nr. 4

Uitvoerenden

Chiaroscuro Quartet:
Alina Ibragimova viool
Pablo Hernan Benedi viool
Emilie Hörnlund altviool
Claire Thirion cello

Verrassing en misleiding

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Het Chiaroscuro Quartet laat ons wakker worden met een Vroege Haydn én een Vroege Beethoven. Twee kwartetten waarin de componisten spelen met dramatische elementen: verrassing en misleiding. Haydn doet dat met humor en panache, zoals we van hem gewend zijn. Beethoven werkt op een fundamenteler niveau. Verwacht van hem geen humor maar een diepgaande innovatiedrang.

De reeks Vroege Haydn is als het eerste kopje koffie van de dag; een warme en verkwikkende begroeting. Centraal staat iedere ochtend de uitnodigende, speelse muziek van Haydn die je meevoert naar de wereld van Weense adel; indrukwekkende pruiken en grote jurken in gouden zalen. Maar Haydn was ook een componist van het intellect – van het muzikale discours op hoog niveau. Hij gebruikte in zijn zes kwartetten opus 33 scherpe humor en speelse stijlfiguren. Het gemak waarmee hij de vier stemmen van het strijkkwartet met elkaar in gesprek liet gaan was innovatief. In 1781 verraste hij zijn publiek daar keer op keer mee. Nu horen we vooral de briljante basis die hij eigenhandig legde voor de bijna 250 jaar strijkkwartet die daarop volgde.

Chiaroscuro Quartet (foto: Eva Vermandel)
Chiaroscuro Quartet (foto: Eva Vermandel)