Calder Quartet (foto: Austin Hargrave)

Missed Connections

Calder Quartet
do 3 feb 2022 14:15 - 15:45
do 3 feb 2022
14:15 - 15:45
  • do 3 feb 2022
    14:15 - 15:45
    Geannuleerd

Programma

Mathilde Wantenaar Strijkkwartet (wereldpremière)
Paul Wiancko Strijkkwartet (wereldpremière)
Henriëtte Bosmans Strijkkwartet
Charles Ives Strijkkwartet nr. 2

Uitvoerenden

Calder Quartet:
Benjamin Jacobson viool
Tereza Stanislav viool
Jonathan Moerschel altviool
Eric Byers cello

Wereldpremières Wantenaar en Wiancko

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Twee muzikale ontmoetingen tussen vier componisten die elkaar (nog) nooit hebben ontmoet. Het Calder Quartet overbrugt de oceaan en brengt twee keer twee tijdgenoten bij elkaar: Mathilde Wantenaar en Paul Wiancko (het nu) en Charles Ives en Henriëtte Bosmans (honderd jaar geleden). Gebonden door de tijd maar gescheiden door continenten — is dat te horen in hun muziek?

Het Calder Quartet geeft in dit programma de wereldpremières van de nieuwste strijkkwartetten van Wiancko en Wantenaar — voor de jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar haar eerste strijkkwartet. Daarnaast Charles Ives en Henriëtte Bosmans, grofweg tijdgenoten van elkaar in de eerste helft van de vorige eeuw. Dat Ives en Bosmans in andere werelden leefden blijkt uit hun verschillende stijlen. Bosmans’ impressionistische kwartet doet denken aan een woelige zomer aan zee, Ives plakt als een collage Amerikaanse melodieën op elkaar. En toch, ergens in de kern lijkt een gedeelde esthetiek te zitten.