Quatuor Hanson (foto Rémi Rière)

Selected by: Dvořák & Mendelssohn

Quatuor Hanson
do 3 feb 2022 17:00 - 18:15
do 3 feb 2022
17:00 - 18:15
  • do 3 feb 2022
    17:00 - 18:15
    Geannuleerd

Programma

Antonín Dvořák Strijkkwartet nr. 8 op. 80
Felix Mendelssohn Bartholdy Strijkkwartet nr. 3 op. 44 nr. 1

Uitvoerenden

Quatuor Hanson:
Anton Hanson viool
Jules Dussap viool
Gabrielle Lafait altviool
Simon Dechambre cello

Vreugde en nostalgie

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

In dit programma is Mendelssohn meer Dvořák en Dvořák meer Mendelssohn. Waar we Dvořák meestal als dartelend en frivool kennen, kennen we van Mendelssohns strijkkwartetten soms juist een ernstige en stormachtige kant. Daarom zijn beide werken in dit programma niet karakteristiek voor hun componisten. Mendelssohn schreef dit stralende kwartet als laatste van een set van drie, maar publiceerde het als eerste — het lijkt, en je voelt het bijna in de muziek, alsof hij extra trots was op dit kwartet. De muziek is opgewekt en danst soms bijna van vreugde. Bij Dvořák schemert juist, meer dan in zijn andere werk, melancholie en weemoedige nostalgie door. Zijn Opus 80 staat weliswaar in E majeur, toch klinkt een groot deel van de tijd mineur.

De reeks Selected by biedt twee grote werken— naast elkaar, tegenover elkaar; in verbinding met elkaar of in contrast. In een uurtje de volledige breedte van het strijkkwartet; alle tijden, stijlen, klanken en kleuren.