Ghassan El Hakim + Abdellah El Gourd (foto WS Tanger)

Matinée Marocaine

Ghassan El Hakim + Farid Ghannam
zo 13 okt 2024 14:00 - 17:00
zo 13 okt 2024
14:00 - 17:00
  • zo 13 okt 2024
    14:00 - 17:00
    Pauze 15:00
    Grote Zaal

Programma

14.00 uur / Grote Zaal
Muziektheatervoorstelling Gnaoua Again! door Ghassan El Hakim en gastmusici

15:00 uur / Foyerdeck 1 en 2
Lezing en presentaties Afrovibes Festival

16:00 uur / Grote Zaal
Concert Gnaoua Again! door Farid Ghannam en anderen

Uitvoerenden

Ghassan El Hakim spel en tekst
Abdellah El Gourd compositie
Adelheid Roosen dramaturgie
Farid Ghannam zang, guembri, karkabou
En anderen

Marokkaans festijn met theater en muziek op topniveau

Geef je een middag lang over aan de zinderende klanken van gnawa (gnaoua), mysterieuze soefimuziek uit Marokko. Theatermaker Ghassan El Hakim opent het veelzijdige programma met een voorstelling over zijn dubbelzinnige relatie met gnawa. Gnawa-meester Abdellah El Gourd staat hem daar in bij; zijn helende muziek is decennialang nooit op plaat vastgelegd. Een unieke live-ervaring in een feestelijke sfeer. Farid Ghannam is een van de gastmusici van het Gnaoua Again! gezelschap. Hij is een zanger met wellicht wel de mooiste zangstem in dit genre. 

Farid Ghannam is naast zanger ook een begenadigd speler van de guembri, een luit-achtig snaar- en percussie-instrument waarmee zowel melodie als bastonen worden voortgebracht. Ghassan El Hakim wilde gnawa-muziek vooral vermijden, omdat hij zijn moeder had zien flauwvallen bij het horen van deze muziek. Aangemoedigd door theatermaker Adelheid Roosen kwam hij zijn angsten onder ogen en ontmoette hij Maalem (meester) Abdellah El Gourd. Deze maestro bevestigde het vermoeden waar nog velen over in ontkenning zijn: de bron van gnawa ligt in het slavernijverleden van Marokko.

Dit programma is onderdeel van het Afrovibes Festival 2024 met theater en dans uit Afrika (3 t/m 13 oktober op diverse podia in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht). Zie: www.afrovibes.nl

Ghassan El Hakim + Abdellah El Gourd (foto WS Tanger)
Ghassan El Hakim + Abdellah El Gourd (foto WS Tanger)