Ensemble Klang (foto Jasper van Gheluwe)

Inspired by Bruckner 0 + 4

Ensemble Klang + New European Ensemble
za 14 sep 2024 16:30 - 18:15
za 14 sep 2024
16:30 - 18:15
  • za 14 sep 2024
    16:30 - 18:15
    Grote Zaal

Programma

Rick van Veldhuizen Nulls & Voids (wereldpremière), naar Symfonie nr. 0 van Anton Bruckner (Ensemble Klang)
Seung-Won Oh Spiri II: Sheltered Ritual (wereldpremière), naar Symfonie nr. 4 van Anton Bruckner (New European Ensemble en Carlo Boccadoro)

Uitvoerenden

Ensemble Klang
New European Ensemble
Carlo Boccadoro
dirigent

Bruckners onmisbare schaduw bij Van Veldhuizen en Seung-Won Oh

Een briljante verbouwing, dat heeft Rick van Veldhuizen in gedachten met de Nulde symfonie van Bruckner. Het eerste thema, dat volgens anderen niet herkenbaar genoeg was, deed Bruckner de symfonie ongeldig verklaren. Precies dit thema speelt bij Van Veldhuizen een belangrijke rol. Seung-Won Oh gaat in Spiri II: Sheltered Ritual juist haar eigen taal ‘verbrucknerianiseren’. Ensemble Klang en het New European Ensemble maken van deze hybride werelden bouwwerken waarin Bruckner als een onmisbare schaduw meeloopt. 

De jonge Nederlandse componist Rick van Veldhuizen heeft al een behoorlijk cv. Zo schreef hij in 2019 mais le corps taché d'ombres voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Droommuziek waarin de romantiek en de moderne klanktaal naadloos samenvallen. De van oorsprong Zuid-Koreaanse Seung-Won Oh werd jaren geleden door de Volkskrant al ‘een naam om te onthouden’ genoemd. De wijze waarop zij ‘speelt met gelaagde structuren en transparantie’ is ook in combinatie met een snufje Bruckner indrukwekkend.