Melencolia

Melencolia

Brigitta Muntendorf, Ensemble Modern
do 20 jun 2024 20:30 - 21:45
do 20 jun 2024
20:30 - 21:45
  • do 20 jun 2024
    20:30 - 21:45
    Grote Zaal

Programma

Brigitta Muntendorf Melencolia

Uitvoerenden

Ensemble Modern
Dietmar Wiesner fluit, piccolo, basfluit
Christian Hommel hobo
Jaan Bossier klarinet
Ona Ramos Tintó hoorn
Sava Stoianov trompet
Uwe Dierksen trombone
Ueli Wiget klavier, sampler
David Haller slagwerk
Jagdish Mistry viool
Giorgos Panagiotidis viool
Megumi Kasakawa altviool
Michael Maria Kasper violoncello
Paul Cannon contrabas, e-bass

Brigitta Muntendorf, Moritz Ernst Lobeck enscenering, dramaturgie
Veronika Simmering visuele werelden
Sita Messer apparatuur
Begoña Garcia Navas licht
Warped Type, Andreas Huck, Roland Nebe live video
Norbert Ommer, Lukas Nowok klankregie
Lukas Nowok programmering
Banu Sahin 3D geluid
Felix Dreher geluidstechniek

Een experimentele muziektheatervoorstelling met stereotypen uit de renaissance, romantiek, pop en camp als 'melancholische speeltuin, tegen de onverschilligheid van het universum’. Melencolia van de Duits-Oostenrijkse componist Brigitta Muntendorf is high-tech, diep melancholisch en toch licht van toon. 

Wat is melancholie? Het antwoord zal voor iedereen anders zijn. Muntendorf is één van de interessantste componisten van haar generatie. In Melencolia, uitgevoerd door veertien briljante musici van Ensemble Modern en een zeskoppig koor, presenteert ze op associatieve wijze zeven tableaus met verschillende antwoorden op die vraag. Die zijn geïnspireerd op de meest uiteenlopende onderwerpen, van Albrecht Dürers raadselachtige koperplaatgravure Melencolia I uit 1514 tot inmiddels uitgestorven steden in de virtuele wereld van Second Life en de beruchte kopstoot van voetballer Zinedine Zidane.

Op allerlei manieren worden werkelijkheid en virtualiteit op het podium met elkaar gecombineerd. De scenes komen tot leven in een kleurrijk en eiland-achtig decor met live-video projecties en uitbundige kostuums, kunstmatige intelligentie, augmented reality, gekloonde stemmen en een 3D-soundsystem. Waar virtuoze moderne-muzieksolo’s afgewisseld worden met onder meer sentimentele Japanse karaoke laveert de muziek knap tussen ironie, kitsch en cliché.

De rijkdom aan ideeën en indrukken nodigt paradoxaal genoeg juist uit tot nadenken over de gedemystificeerde wereld waarin we leven, in een voorstelling die vervreemdend, grappig en grillig, maar vooral ook zelf ten diepste melancholisch is.

Taal: Duits, Engels
Boventiteling: Engels, Nederlands

Dit concert is uitgezonderd van Podiumpas