Bernadeta Astari (foto Hans Thé)

Ritual Bells, Global Gongs

Sinta Wullur + Ensemble Multifoon + Neon (koor)
vr 24 sep 2021 20:15 - 21:20
vr 24 sep 2021
20:15 - 21:20
  • vr 24 sep 2021
    20:15 - 21:20
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1/ Inleiding
Musicoloog Huib Ramaer in gesprek met componiste Sinta Wullur en librettiste Mirthe Frese 

20.15 uur / Grote Zaal / Concert

Uitvoerenden

Sinta Wullur compositie
Jos van Kan regie
Mirthe Frese libretto
Karin Marseille kostuumontwerp

Fokko Oldenhuis dirigent
Bernadeta Astari zang (klassiek)
Ilyass Nadjafi zang (Oosters)
Fie Schouten basklarinet, klarinet
Emma Breedveld viool
EnsembleMultifoon chromatische gamelan
Neon koor

Rituele viering van de relatie Indonesië-Nederland

Een magisch, theatraal concert uitgevoerd op de Global Gongs, die zowel oosters als westers kunnen klinken. Hiermee slaat de Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur een brug tussen culturen. Wullur ontwikkelde de Global Gongs, een chromatische gestemde gamelan, zelf. In dit concert Ritual Bells, Global Gongs brengen 21 zangers en musici een emotionele reconstructie van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië.  

De geschiedenis begint in 1600 en eindigt met de terugkeer van de Indiëgangers in Nederland, toen Nederland in 1949 de militaire acties tegen de onafhankelijkheid van Indonesische republiek op bevel van de Verenigde Naties stopte. Hoe kijken Nederlanders gerelateerd aan de voormalige kolonie terug op deze periode? Wat is een passende manier om deze gebeurtenissen samen te herdenken en een plaats te geven? Het concert kan beleefd worden als een ritueel, waarin afscheid wordt genomen van deze geschiedenis en de nieuwe relatie tussen Indonesië en Nederland wordt gevierd. 

De musici spelen rituele muziek op een arsenaal van monumentale bronzen gongs, toetsinstrumenten, basklarinet en viool. Het koor en vocale solisten zingen historische en poëtische teksten die de relatie tussen Indonesië en Nederland vanuit verschillende perspectieven belichten. Dat alles vindt plaats in een decor van koperen kunstobjecten. De trilling van deze meerstemmige geschiedenis wordt zo voelbaar gemaakt.

Reportage in NRC
Muziekjournalist Kester Freriks bezocht een repetitie van Ritual Bells, Global Gongs en sprak met componiste Sinta Wullur > Lees artikel

Dit is een verplaatst concert uit seizoen 19/20 of 20/21 waarvan de oorspronkelijk gekochte kaarten nog geldig zijn. Heb je al kaarten in bezit? Dan is het niet nodig om opnieuw kaarten te kopen.

Dit concert wordt opgenomen door de Concertzender