Ralph van Raat (foto Martina Simkovicova)

John Adams in vier handen

Ralph van Raat + Maarten van Veen
vr 8 okt 2021 20:15 - 22:15
vr 8 okt 2021
20:15 - 22:15
  • vr 8 okt 2021
    20:15 - 22:15
    Pauze 21:10
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Ludwig van Beethoven Sonate op. 110 (Ralph van Raat)
John Adams Roll Over Beethoven (twee piano’s, Nederlandse première) 
John Adams Short Ride in a Fast Machine (twee piano's, Nederlandse première) 
John Adams Phrygian Gates (Ralph van Raat)
John Adams Hallelujah Junction (twee piano‘s) 

Uitvoerenden

Ralph van Raat piano
Maarten van Veen piano

Een opwindend en hypnotisch klankbad

Ralph van Raat, al jaren een vaste gast in het Muziekgebouw, geldt internationaal als een van de meest avontuurlijke en ondernemende pianisten. De New York Times noemde zijn opname van het werk van John Adams ‘sprankelend’. Van Raat stort zich nu samen met pianist Maarten van Veen op Adams’ werk voor piano solo, vier handen op één piano en twee piano’s. Een hypnotiserend klankbad met twee Nederlandse premières. En Beethoven komt ook nog langs.

Opzwepende rock ’n roll zoals die van Chuck Berry was voor John Adams, de Amerikaanse winnaar van de Erasmusprijs 2019, de inspiratiebron om zijn muziek van swingend peper en zout te voorzien. Vergelijkbare energie vindt hij ook in het werk van Beethoven. In Roll Over Beethoven – waarin hij citeert uit Beethovens Sonate op. 110 en de Diabellivariaties – komen beide werelden op overrompelende wijze samen. In combinatie met vroegere werken van Adams geven Maarten van Veen en Ralph van Raat een enerverend overzicht van Adams’ pianowerk.

Oorspronkelijk zou Joanna MacGregor dit concert samen met Ralph van Raat verzorgen. Helaas is zij verhinderd. Kaartkopers hebben bericht ontvangen.

Programmaboekje