Voortgezet onderwijs

Aanbod schooljaar 2024-2025

Ontdek jouw talenten als componist en maak zelf een soundtrack bij een film. Of leer over de muzikale bijzonderheden van ons gebouw tijdens de backstage tour. Laat je onderdompelen in de beste muziek van nu tijdens een van onze schoolconcerten.

Voor het voorgezet onderwijs bieden het Muziekgebouw en Bimhuis een breed programma van workshops, rondleidingen en concerten. We denken graag mee voor een passend programma voor de klas.

Programma op maat? Dat kan!
Wil je met meerdere klassen langskomen en een aantal workshops en/of concerten met elkaar combineren tot één programma? We maken graag een programma op maat. Meer informatie via onze educatieafdeling.

Workshops

SoundLAB

In het SoundLAB maken leerlingen kennis met wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad (zie afbeelding), sensor instrumenten en meer. Veel van deze instrumenten zijn speciaal voor ons gemaakt of worden gebruikt door dj’s producers en makers van elektronische muziek.

Het leuke is: iedereen kan er muziek mee maken! Noten lezen is niet nodig. Onder begeleiding van muzikale workshopleiders maken leerlingen samen een compositie die ze aan het einde van de workshop presenteren.

TIP: we bieden ook SoundLAB workshops in het teken van het thema ‘Groove!’. Deze speciale sessie kan goed worden gecombineerd met een Groove Beest-schoolconcert in het Bimhuis.  

Voor wie: VO onder- en bovenbouw 
Wanneer: Tijdens schooltijd; datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling 
Inclusief: Lesbrief

Meer info en boeken

Soundtrack Live!

Wat is de kracht van geluid in film? Is een thriller zonder spannende muziek nog steeds zo eng? En welk effect heeft een ‘Leitmotiv’?

Tijdens deze workshop maken leerlingen zelf een live gespeelde soundtrack. Met onze collectie SoundLAB-instrumenten ontstaan klanken die nog niet eerder zijn gehoord. De soundtrack kan worden opgenomen voor verder gebruik op school, en worden gepresenteerd aan andere leerlingen. 

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling
Inclusief: Lesbrief

TIP: Soundtrack live! in het Muziekgebouw + rondleiding Muziek en Film in Eye Filmmuseum 
Combineer een Soundtrack live! workshop in het SoundLAB met een bezoek aan Eye Filmmuseum, op loopafstand van het Muziekgebouw. In dit programma maken leerlingen tijdens een interactieve rondleiding in Eye kennis met film(geschiedenis) en de rol die geluid daarbij speelt. De opgedane kennis kan daarna direct toegepast worden in de workshop Soundtrack live! in het Muziekgebouw.Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw en Eye Filmmuseum
Duur: 3 uur (60 minuten Eye + 90 minuten Muziekgebouw + 30 minuten reistijd)
Kosten: € 280 (incl. btw) per klas
Inclusief: Lesbrief

Meer info en boeken


SoundLAB Maakplaats  

Solderen, schroeven, luisteren en muziek maken. Tijdens deze workshop gaan de leerlingen zélf een elektronisch muziekinstrument maken door oude, in onbruik geraakte materialen nieuw leven in te blazen.

De leerlingen nemen afval en recyclebare materialen mee van school of thuis, zoals bijvoorbeeld een leeg koffieblik of een (schoon!) melkpak, en transformeren in de eerste helft van de workshop hun afval tot nieuw instrument, onder begeleiding van onze SoundLAB-muziektechnoloog. Zo leren de leerlingen al doende over de relatie tussen materiaal, geluid en vorm, en hoe zij met een beetje creativiteit een positief effect kunnen hebben op de wegwerpcultuur van onze maatschappij.

In de tweede helft van de workshop gaan de leerlingen in groepjes hun zelfgemaakte instrumenten gebruiken in combinatie met het unieke instrumentarium van SoundLAB om zo een eigen compositie te maken en presenteren. Na afloop kunnen de instrumenten worden meegenomen om op school muziek te kunnen maken.Voor wie: VO onder- en bovenbouw 
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 3 uur (inclusief pauze) 
Kosten: €375 (incl. btw) per klas
Voorbereiding: Lesbrief

Meer info en boeken


Synthesize it!

Synthesizers zijn niet meer weg te denken uit de muziek, je vindt ze overal: van soundtracks van tv-series tot popmuziek en underground feestjes. Maar wat zijn synthesizers, en hoe werken ze eigenlijk? Hoe kun je ze bespelen?

In deze workshop komen muziek en technologie samen. In deze spoedcursus gaan leerlingen met onze unieke collectie synthesizers op onderzoek naar welke klanken eruit te halen zijn en hoe ze deze kunnen samenvoegen tot een soundscape.Voor wie:  VO bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten per workshop
Kosten: € 6,50 per leerling
Inclusief:  Lesbrief

Meer info en boeken


Loopstation

In deze workshop gaan leerlingen aan de slag met een Loopstation. Dit apparaat maakt het mogelijk om meerdere lagen aan geluiden, effecten en muziek met een microfoon op te nemen en die samen te voegen tot een eigen, nieuwe compositie of geluidscollage.

De leerlingen worden gestimuleerd om nauw samen te werken, iedere laag die zij opnemen draagt bij aan het geheel. Leerlingen gebruiken hun stem om te zingen, beat-boxen of rappen, gebruiken hun lichaam als drummachine en creëren geluidseffecten met verschillende materialen. Zo bouwen zij de perfecte loop.Voor wie
: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten:  € 6,50 per leerling
Voorbereiding: Lesbrief

Meer info en boeken


Kobranie


Iedereen kan samen improviseren en muziek maken: vanuit deze visie biedt het Bimhuis de workshops en concerten van Kobranie aan. Deze muzikale werkvorm mengt deelnemers met professionele musici en laat je middenin de muziek te staan.

Je improviseert, speelt samen, wordt muzikaal leider, en dat allemaal op een speelse en toegankelijke manier. Iedere deelnemer krijgt de kans om op meerdere instrumenten te spelen. Ervaring met het spelen op een instrument is hiervoor niet nodig. De workshop wordt afgesloten met een energiek concert. De deelnemers betreden samen met de musici het podium van het Bimhuis en spelen voor hun mededeelnemers, ouders en genodigden. Meer informatie over de Kobranie Methode kun je hier vinden. 


Kobranie

Voor wie: VO onder- en bovenbouw, min. 2 klassen, max. 6 klassen
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis en Muziekgebouw
Duur: Workshop van 60 of 90 minuten + afsluitend concert van ca. 45 minuten. Het is mogelijk de Kobranie workshops en het concert te combineren met een SoundLAB workshop. In dat geval duurt het gehele programma ca. 3 uur
Kosten: Afhankelijk van op maat gemaakt programma

Verdieping (optioneel): Ter verdieping bieden wij ook één of meerdere gastlessen van de Kobranie bandleden aan op locatie (school of instelling).

Meer info en boeken

Schoolconcerten

IJ-Salon schoolconcerten

Kamermuziek op topniveau en vrolijk muzikaal laboratorium tegelijk. In de schoolconcerten van de IJ-Salon maken scholieren kennis met 300 jaar muziekcultuur, gespeeld door de beste musici van Nederland. Michael Gieler, solo altviolist van het Koninklijk Concertgebouworkest, introduceert samen met zijn collega’s een heel palet aan klassieke stukken, van Bach tot hedendaagse muziek.

Deze schoolconcerten zijn interactief. Naast een voorbereidend lespakket voor docenten zijn voorafgaand aan het schoolconcert ook schoolbezoeken door de musici mogelijk.

In seizoen 2024-2025 biedt de IJ-Salon de volgende uitdagende programma’s aan:

(G)een sprookje
Sprookjes als Sneeuwwitje, Roodkapje en De Schone Slaapster waren de inspiratie voor Anne-Maartje Lemereis (Componist des Vaderlands sinds januari 2024) voor het schrijven van nieuwe muziek. De eeuwenoude verhalen krijgen nieuw leven ingeblazen door Anne-Maartje en de muzikanten van de IJ-Salon. De liederen die zij ten gehore brengen tijdens dit bijzonder schoolconcert zitten barstenvol duistere humor, want dit is (g)een gewoon sprookje…

Anne-Maartje Lemereis neemt naast eigen composities ook muziek mee die haar inspireert, o.a. van Purcell en Schumann. Maar er mag meer dan alleen geluisterd worden. Anne-Maartje gelooft namelijk dat iedereen kan componeren. Gedurende het concert gaan leerlingen daarom ook zelf aan de slag om samen met Anne-Maartje een gloednieuw werk te componeren in het Muziekgebouw.


Anne-Maartje Lemereis

Datum: vrijdag 13 december 2024 om 11.00 uur
Voor wie: VO onderbouw
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling
Voorbereiding: Lesbrief. Optie: voorbereidend bezoek van Michael Gieler aan de klas (onder voorbehoud van beschikbaarheid). Hier zijn extra kosten aan verbonden.
Thema’s: componeren, sprookjes, zelf maken

Meer info en boeken


Rond en spits
Hoe kan een samenleving in de afgrond glijden? De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren spannende tijden met snelle veranderingen, een beetje vergelijkbaar met de tijd waarin wij nu leven. Maar tijden van grote omwentelingen kunnen ook ontwrichtend zijn.

In dit geëngageerd verhaal, verteld door zangeres en actrice Kikki Géron samen met de muzikanten van de IJ-Salon, worden mensen met ronde koppen en spitste koppen tegen elkaar gespeeld. Hun onderlinge verschillen worden door populistische politici uitvergroot en misbruikt om grote tegenstellingen te creëren. Maar zelfs als alles ten onder gaat klinkt er muziek, want muziek kan een vorm van verzet zijn, en het kan ook verbinden.

In dit theatrale schoolconcert van de IJ-Salon wordt er met een schuin oog ook naar de actualiteit gekeken. Welke muziek heeft vandaag ook een duidelijke politiek boodschap? De leerlingen worden uitgenodigd om mee te denken en mogen ook zelf moderne muziek indienen die bij dit thema past.


Kikki Géron

Datum: woensdag 19 maart 2025 om 11.00 uur
Voor wie: VO bovenbouw
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Kosten: €6,50 per leerling
Voorbereiding:  Lesbrief. Optie: voorbereidend bezoek van Michael Gieler aan de klas (onder voorbehoud van beschikbaarheid). Hier zijn extra kosten aan verbonden.
Thema’s: politiek, muzikaal verhaal

Meer info en boeken


Groove Beest

Laad je batterij op met verse jazz-energie
Ontmoet echte podiumbeesten en ontdek de groove in jezelf. In de concerten van Groove Beest kom je erachter waarom je tijdens sommige muziek keihard wilt dansen of gaat meetikken met je voet. Tijdens het seizoen zijn er verschillende bands met elk een eigen groove waar je het avontuur mee gaat beleven.

Samen met MC Cheyenne Toney en de bandleden ga jij met je klas op zoek naar de groove. Voor het concert krijg je een workshop in de klas om de muziek vast te leren kennen én zelf mee te kunnen spelen tijdens het concert. Improvisatie is hierbij een uitgangspunt. Stilzitten is geen optie, dus spring, dans en klap mee en laat het beest in jezelf los. Kom alvast in de sfeer met deze video.

Voor wie: VO onder- en bovenbouw, 4 tot 8 klassen. Ook geschikt voor VSO.
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Kosten: €10 per leerling
Voorbereiding: lesbrief + workshop in de klas met een workshopleider en een muzikant

Meer info en boeken

Backstage tour

Als aanvulling op een workshop bieden wij een kijkje achter de schermen in het Muziekgebouw. Leerlingen komen op plaatsen waar publiek nooit komt, zoals de artiesteningang, kleedkamers en de artiestenfoyer.

Ook leren zij in onze Grote Zaal over de unieke akoestiek en moderne technieken die er aanwezig zijn. Een unieke toevoeging aan de backstage tour is het bijwonen van een repetitiebezoek van één van onze vaste ensembles. Voor wie
: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: Backstage tour - 45 minuten 
Kosten: Backstage tour - € 6 per leerling
Voorbereiding: Lesbrief

Meer info en boeken

Meer informatie en boeken

Meer informatie en boeken
Informatie over reserveren, betalen, route & parkeren enz. vindt je op de pagina Veelgestelde vragen schoolconcerten. Staat je vraag hier niet bij, neem dan contact op met de afdeling Educatie. 

Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw
Contactpersoon: Temo Gonzalez
Adres: Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
T: 020 788 2046
E: educatie@bimhuismuziekgebouw.nl