Cuarteto Quiroga + Cappella Amsterdam

Tussen hemel en hel
do 1 feb 2018 20:15 - 22:00
do 1 feb 2018
20:15 - 22:00
  • do 1 feb 2018
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding Thea Derks in gesprek met de dirigenten Harry van der Kamp en Lodewijk van der Ree en componist José Maria Sánchez-Verdú 20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma José María Sánchez-Verdú La porte de l’enfer (wereldpremière met steun van Ammodo) Pierre de la Rue Lamentaties Arnold Schönberg Strijkkwartet nr. 2

Uitvoerenden

Cuarteto Quiroga
Aitor Hevia
viool
Cibrán Sierra viool
Josep Puchades altviool
Helena Poggio cello

Katharine Dain sopraan

Cappella Amsterdam
Daniel Reuss dirigent
 

Imposant nieuw werk in zeldzame bezetting 

Het Spaanse Cuarteto Quiroga en Cappella Amsterdam bewegen in dit concert – onderdeel van de Strijkkwartet Biënnale – tussen de hemel van Schönberg en de hel van de Spaanse componist José Maria Sánchez-Verdú (1968). Sánchez-Verdú liet zich voor La porte de l’enfer, dat hij speciaal voor dit concert schreef, inspireren door de gelijknamige, kolossale sculptuur van Auguste Rodin en poëzie uit de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een imposant werk voor groot koor en strijkkwartet, een zeldzame bezetting.

Ook klinkt het Tweede strijkkwartet van Arnold Schönberg, een van de belangrijkste werken uit de muziekgeschiedenis. Met dit kwartet nam Schönberg afscheid van de tonaliteit – de muzikale taal waarin tot dan toe werd gecomponeerd. Hij introduceerde een taal zonder toonsoorten: de atonaliteit. In zijn Tweede strijkkwartet is het verschil duidelijk hoorbaar. De eerste drie delen zijn nog tonaal geschreven; ze hebben één toonsoort, die voelt als vaste grond onder je voeten. In het vierde deel is die houvast opeens weg. Alsof de muziek, met serene kalmte, gewichtloos door de ruimte zweeft. Vandaar ook de eerste woorden van de sopraan, die in het derde en vierde deel meezingt: ‘Ik voel lucht van andere planeten’.

TIP! Combineer dit avondconcert met de Late Beethoven (aanvang 22.30u) met en ontvang €5 korting