Holland Baroque Society (foto Wouter Jansen)
wo 6 feb 2019 20:15 - 21:40

Holland Baroque + Dorothee Mields + Marco Ambrosini

Barok met een Zweeds tintje + COLLEGE
6 feb
20:15 - 21:40
  • wo 6 feb 2019
    20:15 - 21:40
    Grote Zaal

Holland Baroque deelt graag het podium met vrije geesten, zoals de Italiaan Marco Ambrosini. Hij speelt nyckelharpa, een Zweeds strijkinstrument met toetsen en resonantiesnaren dat vooral gebruikt wordt in de volksmuziek. Ambrosini voelt zich als een vis in het water in de barokmuziek. Met zijn vederlichte toon en schilderachtige improvisaties is hij de uitgelezen muzikale partner van de betoverende stersopraan Dorothee Mields. Zij is een toonaangevend vertolker van muziek uit de 17e eeuw en is geliefd om haar unieke stemgeluid en ontroerende interpretaties.

Met muziek uit 17e-eeuwse kroegen en kastelen laat Holland Baroque horen dat oude tradities nieuwe verhalen kunnen voortbrengen. Dat leidt tot schilderachtige muzikale momenten.

19.00 uur / Grote Zaal / College door Xavier Vandamme
Barokmuziek anno nu: kunst of kitsch?De oude-muziekbeweging staat voor een onmogelijke opdracht. Hoe breng je muziek uit de 17e en 18e eeuw weer tot leven, zónder geluidsopname die uitsluitsel geeft over hoe de muziek destijds werd uitgevoerd? Er zijn legio bronnen, maar echt weten hoe het klonk zullen we nooit. Dat maakt de activiteiten van hedendaagse barokmusici per definitie tot een speculatieve bezigheid: elke noot die klinkt is een hedendaagse interpretatie. Maar zijn er, zoals Umberto Eco zich in zijn publicatie van 1990 afvroeg, ook grenzen aan die interpretatie? Hoe kun je hier een denkkader voor ontwikkelen? Waar begint en eindigt goede smaak in de hedendaagse barok? Een college met luistervoorbeelden van de voorbije 20 jaar.

Xavier Vandamme (foto Martina Simkovicova)
Xavier Vandamme (foto Martina Simkovicova)

Schilderachtige improvisaties 

Programma

19.00 uur / Grote Zaal / Voorprogramma
College door Xavier Vandamme over ‘de goede smaak’ van hedendaagse barok.

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

Werken van Heinrich Ignaz Franz Biber, Henry Purcell, Anthony Holborne en traditionals

Uitvoerenden

Holland Baroque
Dorothee Mields
sopraan
Marco Ambrosini nyckelharpa

Dorothee Mields (foto Wouter Jansen)
Dorothee Mields (foto Wouter Jansen)

Programmaboekje

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring