Simeon ten Holt (foto: Colette Noël-ten Holt)
zo 7 apr 2019 12:15 - 14:45

Horizonkwartet

Simeon ten Holts Incantatie IV
7 apr
12:15 - 14:45
  • zo 7 apr 2019
    12:15 - 14:45
    Entreehal

De naam van Simeon ten Holt (1923-2012), de bekendste minimal-componist die Nederland heeft voortgebracht, zal wel voor altijd verbonden blijven met het epische pianowerk Canto ostinato. Vanmiddag klinkt een andere pianocompositie van Ten Holt: Incantatie IV is veel minder bekend dan Canto, maar eveneens gedrenkt in melancholie en minstens zo betoverend. Bijzonder aan Incantatie IV is dat de uitvoerenden veel beslissingen zelf, deels ter plekke, moeten nemen. Zo beweegt het werk zich in het spannende gebied tussen compositie en improvisatie.


Ten Holt schreef Incantatie IV eind jaren 80. Zoals bij veel van zijn werken zijn zowel de instrumentatie als de tijdsduur deels onbepaald. Daarnaast moeten de uitvoerenden hier ook keuzes maken over elementaire zaken als toonhoogte en ritme. Incantatie IV wordt in een ruimtelijke opstelling uitgevoerd door het veelbelovende jonge pianokwartet Horizon, speciaal opgericht om de muziek van Ten Holt te spelen. Ze hebben zich zelfs vernoemd naar een compositie van Ten Holt. Het Horizonkwartet wordt gecoacht door pianisten Jeroen van Veen en Ellen Dijkhuizen, die veelvuldig met Ten Holt hebben samengewerkt.

Onderdeel van:
Minimal Music Festival

Programma

Simeon ten Holt Incantatie IV

Uitvoerenden

Marte Gerritsma piano
Gan Sun
piano
Riëtte Olthof
piano
Ruben Tekelenburg
piano

Horizonkwartet
Horizonkwartet

Dagprogramma

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring