Nederlandse Bachvereniging (foto: Hans van der Woerd)

Bach loves Vivaldi

Nederlandse Bachvereniging
wo 21 apr 2021 20:15 - 22:00
wo 21 apr 2021
20:15 - 22:00
  • wo 21 apr 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Johann Sebastian Bach Ach Herr, mich armen Sünder BWV 135
Johann Sebastian Bach Ich hatte viel Bekümmernis BWV 21
Antonio Vivaldi Allegro uit Concerto grosso ‘L’estro armonico’
Antonio Vivaldi Aria ‘Piango, gemo, sospiro e peno’
Johann Ernst von Sachsen Weimar Concert in D

Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging
Shunske Sato viool en leiding
Stefanie True sopraan
Ulrike Malotta alt
Guy Cutting tenor
Felix Schwandtke bas

Virtuoze Vivaldi als inspiratie voor Bach

Johann Ernst, hertogszoon van Saksen-Weimar, was vijftien en rechtenstudent in Nederland. Als muziekliefhebber en componist haalde hij er zijn hart op. In Amsterdam plukte hij vers van de drukpers Vivaldi’s gloednieuwe opus 3 L’estro armonico – twaalf concerten in Italiaanse stijl – om terug thuis in Thüringen voor een ware sensatie te zorgen. Met recht geldt Vivaldi als vernieuwer, een voorloper van de romantiek. Hij had veel plezier in het componeren en dat hoor je terug in zijn muziek. Die spreekt een breed publiek aan, niet enkel kenners, zonder daarbij aan meesterschap in te boeten.

Toen Bach via Johann Ernst deze strijkconcerten van Vivaldi in handen kreeg, blies de virtuositeit ervan hem omver. Bach verloor geen tijd en ging zelf met dit revolutionaire genre aan de slag. Kort na thuiskomst werd Johann Ernst von Sachsen Weimar fataal ziek. Bach verwerkte toen in zijn cantate Ich hatte viel Bekümmernis een stukje thema uit een concerto grosso van Vivaldi, een verwijzing die de aankomende hertog zeker meteen herkend zou hebben. Een paar jaar later werden Johann Ernsts eigen vioolconcerten in Vivaldi-stijl uitgegeven.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.