Vox Luminis (foto David Samyn)

Spem in alium van Thomas Tallis

Vox Luminis
zo 23 mei 2021 15:00 - 16:05
zo 23 mei 2021
15:00 - 16:05
  • zo 23 mei 2021
    15:00 - 16:05
    Geannuleerd
    Geweest

Programma

Thomas Tallis Spem in alium a 40
Robert Carver O bone Jesu a 19
John Sheppard Media vita
Josquin Desprez Qui habitat in adiutorio altissimi a 24
Alessandro Striggio Ecce beatam lucem a 40

13.45 uur / Grote Zaal / College
Size matters: grote bezettingen in de renaissance door Jan Van den Bossche

Uitvoerenden

Vox Luminis
Lionel Meunier artistieke leiding

Renaissance-meesterwerk voor veertig stemmen

Vox Luminis, winnaar van de Gramophone Classical Music Award 2019, brengt een programma rond indrukwekkende veelstemmige werken uit de zestiende eeuw. Hét voorbeeld daarvan is Spem in alium van Tallis, een meesterwerk voor maar liefst acht vijfstemmige koren. Mogelijk voelde Tallis zich uitgedaagd door de dramatische en soms grootschalige werken van de dertig jaar jongere Italiaanse componist Striggio, die Londen in 1567 bezocht.

Carver en Josquin vragen om een koor van een relatief bescheiden omvang. Om maar te zwijgen van Sheppard, die met zes stemmen genoegen neemt. Maar wat een emotionele zeggingskracht heeft Sheppards motet Media vita. Deze breed uitgewerkte compositie opent met de tekst ‘Midden in ons leven zijn wij door de dood omgeven’. Bovenaardse muziek die niemand onberoerd laat.

13.45 uur / College oude muziek door Jan Van den Bossche
Size matters: grote bezettingen in de renaissance
Polyfonie (meerstemmigheid) is ooit begonnen als eenvoudige twee- en driestemmige zang. Maar toen de componisten de smaak eenmaal te pakken hadden, leek men elkaar naar de kroon te steken met de grootst mogelijke bezettingen. Met als onbetwist hoogtepunt het 40-stemmige motet Spem in alium van Thomas Tallis. Dit college belicht de filosofische, esthetische en compositorische implicaties van deze trend

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.