In een grote open ruimte

Asko|Schönberg
do 15 apr 2021 20:15 - 22:00
do 15 apr 2021
20:15 - 22:00
  • do 15 apr 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

James Tenney In a Large Open Space
James Tenney Spectral CANON for CONLON Nancarrow
Peter Adriaansz nieuw werk (wereldpremière)

Uitvoerenden

Asko|Schönberg 

De hogere resonantiekunde van James Tenney

James Tenney heeft nooit het publiek gevonden dat hij verdiende, maar zijn experimentele muziek heeft wel een hele generatie componisten diepgaand beïnvloed. Zoals Peter Adriaansz, onder meer winnaar van de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs, die speciaal voor dit concert nieuw werk componeert. Tenney (1934 - 2006) was een pionier op het gebied van drones en microtonaliteit. Asko|Schönberg eert deze meester van de hogere resonantiekunde met twee zelden gehoorde composities.

‘In a large, open space, waarin het publiek vrijelijk kan rondlopen, voor twaalf of meer instrumenten die een toon kunnen aanhouden,’ zette Tenney bovenaan zijn partituur. De musici mogen zelf kiezen welke van de 32 voorgeschreven microtoonhoogtes ze spelen en wanneer – het is dus aan het aanzienlijke muzikale vernuft van Asko|Schönberg om deze akoestische trip tot leven te wekken. Met totaal andere middelen bereikt de korte Spectral CANON for CONLON Nancarrow een vergelijkbaar bedwelmend effect: een pianola wordt via een halsbrekende versnelling naar een bizar metaniveau van resonantie gevoerd.

En er valt nog veel meer te ontdekken: een dag lang kunnen bezoekers zich onderdompelen in de veelheid aan transcendente ervaringen die minimal music te bieden heeft. Zo ontwerpt theatermaker en scenograaf Theun Mosk een route die bezoekers door het hele Muziekgebouw voert. In de aanloop naar het Minimal Music Festival zullen steeds meer programmaonderdelen bekendgemaakt worden.