Kronos Sessions

Kronos Quartet, Mahsa Vahdat, Jherek Bischoff, Vân-Ánh Võ, Trio Da Kali, Ragazze Quartet, Ebonit Saxophone Quartet

zo 17 juni 2018 / 13:00 tot +/- 20:00 / Grote Zaal

Masha Vahdat (foto Tahmineh Monzavi)

Ragazze Quartet (foto Anne Claire de Breij)

Vân Ánh Võ (foto Christine Jade)

Masha Vahdat (foto Tahmineh Monzavi)

Een dag lang concerten van Kronos en gasten

Een hele dag neemt het wereldvermaarde Kronos Quartet het ­Muziekgebouw en het Bimhuis over. Dompel u onder in dit minifestival met concerten, films, openbare masterclasses en heel veel muziek van Kronos en vrienden. Met deze dag laat Kronos zien een van de meest nieuwsgierige en reislustige strijkkwartetten ter wereld te zijn.

Naast het Malinese Trio Da Kali staan ook de Amerikaanse multi-instrumentalist Jherek Bischoff, de Vietnamees-Amerikaanse muzikante Vân-Ánh Võ en de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat op het podium, zowel op eigen titel als met Kronos. Daarnaast speelt het Nederlandse Ragazze Quartet zijn favoriete Kronosklassiekers en duiken ook de saxofonisten van het Ebonit Quartet op. Zie verrassende samenwerkingen, maak kennis met jonge ­talentvolle strijkkwartetten en ontdek nieuwe muziek van over de hele wereld.

Combinatiekorting

Ontvang 20% korting wanneer u naast deze Kronos Sessions ook het avondconcert van het Kronos Quartet en Trio da Kali bezoekt (aanvang 21.00 uur). De korting wordt automatisch berekend wanneer u tickets voor beide concerten bestelt. CJP-houders en studenten wordt verzocht contact op te nemen met de kassa.

Programma

Muziekgebouw, Grote Zaal

13:00 Kronos Quartet & Mahsa Vahdat
In het eerste concert in de Grote Zaal deelt Kronos het podium met de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat. Zij is een van de invloedrijkste zangeressen en uitvoerders van Perzische vocale muziek. Ze zingt, begeleid door Kronos, haar eigen songs op teksten van klassieke Perzische dichters. Ook speelt het Kronos Quartet de wereldpremière van een van de nieuwste opdrachten uit het Fifty for the Future-project.

15:45 Ragazze plays Kronos Classics
Als er één Nederlands strijkkwartet is dat net zo avontuurlijk is als het Kronos Quartet en net zo graag de grenzen opzoekt van de discipline, dan is het wel het Ragazze Quartet. Vorig festival speelde het kwartet George Crumbs Black Angels, een van de eerste composities op het repertoire van Kronos. In dit concert speelt Ragazze zijn andere favoriete Kronosclassics, met onder andere werk van componisten als Aleksandra Vrebalov, Terry Riley (met Kapok) en Carlos Paredes (arr.
Osvaldo Golijov).

18:15 Kronos Quartet & Vân-Ánh Võ & Jherek Bischoff
In de eerste helft van het concert speelt Kronos Quartet met Vân-Ánh Võ. Zij is een Vietnamees-Amerikaanse muzikante en met een Emmy Award bekroonde componiste, die traditionele Vietnamese instrumenten combineert met invloeden vanuit de rest van de wereld. De tweede helft van het concert deelt het Kronos Quartet het podium met de Amerikaanse muzikant en componist Jherek Bischoff, ook wel omschreven als ‘de verbindende factor’ tussen pop, rock en klassieke muziek.


Bimhuis

14:30 Jherek Bischoff
Componist en multi-instrumentalist Jherek ­Bischoff speelde eerder samen met Kronos Quartet, David Byrne, Robert Wilson en Neil Gaiman. Zijn werk bestrijkt uiteenlopende genres als pop, indie rock, klassiek en ambient. Dit concert deelt hij het podium met het strijkkwartet Stargaze Strings, de vier strijkers uit het ensemble stargaze, dat later nog in de Holland Festival Proms te zien is.

17:00 Trio Da Kali
Trio Da Kali speelt in deze sessie nummers uit zijn eigen repertoire van hedendaagse griot-muziek. Het Malinese trio bestaat uit Hawa Kasse Mady Diabaté (zang), Mamadou Kouyaté (bas-ngoni) en Fodé Lassana Diabaté (balafoon). ‘Da kali’ betekent ‘een eed zweren’, in dit geval de belofte van de griot (een soort bard en geschiedenisbewaarder) om de verhalende, Malinese muziektraditie voort te zetten.

19:45 Masterclass David Harrington
David Harrington, primarius en oprichter van het Kronos Quartet, geeft een openbare masterclass. Al meer dan veertig jaar werkt Harrington samen met componisten en muzikanten van over de hele wereld. Onder zijn leiding werkt een studentenkwartet van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in het Bimhuis aan een nieuw werk uit het Fifty for the Future-repertoire. Publiek wordt uitgenodigd kennis te maken met het kwartet en David Harrington aan het werk te zien.


Muziekgebouw, Kleine Zaal

14:30 Masterclass Sunny Yang
Sunny Yang, sinds 2013 celliste van het Kronos Quartet, geeft een openbare masterclass. Een Nederlands strijkkwartet dat studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werkt onder haar leiding aan een compositie uit Fifty for the Future.

17:00 Mahsa Vahdat
De Iraanse Mahsa Vahdat zingt liederen die voortkomen uit de Perzische vocale traditie: klassieke en regionale volksmuziek, maar met een hedendaagse invalshoek. Ze componeert de meeste van haar liederen zelf, vaak op basis van gedichten van grote Perzische dichters als Hafez en Rumi. In dit concert treedt ze op met de Noorse jazzpianist Tord Gustavsen.

19:45 Vân-Ánh Võ
De Vietnamese, in Amerika woonachtige muzikante Vân-Ánh Võ is een van de meest vooraanstaande bespelers van Vietnamese instrumenten, zoals de đàn tranh (een snaarinstrument). In dit concert laat ze muziek uit de verschillende regio’s van Vietnam samenvloeien met hedendaagse westerse soundscapes. Daarnaast speelt ze bewerkingen van Amerikaanse muziek voor haar instrumenten.


Atriumkamer

vanaf 14:15 Films
Kronos speelde vele memorabele soundtracks. In onder meer de films Beyond Zero: 1914-1918 (muziek van Aleksandra Vrebalov), Requiem for a Dream (Clint Mansell), Dracula (Philip Glass) en The Green Fog (Jacob Garchik) is Kronos te horen. Deze films en andere zijn te zien en horen in een speciaal filmprogramma.


Atriumzaal

14:30 Masterclass Hank Dutt 
17:00 Masterclass John Sherba
John Sherba (viool) en Hank Dutt (altviool) van het Kronos Quartet geven ieder apart een openbare masterclass. Onder leiding van elke muzikant werkt een strijkkwartet dat studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag aan een compositie uit Fifty for the ­Future.

19:45 Ebonit Saxophone Quartet
Twee jaar geleden volgde dit Nederlandse saxofoonkwartet een masterclass van Kronos’ Hank Dutt op het festival. Ze studeerden Sunjata’s Time in van Fodé Lassana Diabaté (Trio Da Kali). Dit jaar spelen ze het in hun eigen concert in de Kronos Sessions. Evenals werk van componisten Philip Glass en Tristan Keuris.

vanaf 14:00 Fifty for the Future-stage
Twee jaar geleden startte Kronos zijn prijzenswaardige Fifty for the Future-project: over een periode van vijf jaar verstrekt Kronos vijftig compositieopdrachten aan componisten van over de hele wereld. Twintig zijn er daarvan inmiddels verschenen. Aanstormende strijkkwartetten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag spelen gedurende de hele dag op de speciale Fifty for the Future-stage een selectie uit deze moderne atlas van de strijkkwartetmuziek. Holland Festival is ‘legacy partner’ van Fifty for the Future.

Uitvoerenden

Kronos Quartet
Mahsa Vahdat
Jherek Bischoff
Vân-Ánh Võ
Trio Da Kali
Ragazze Quartet
Ebonit Saxophone Quartet

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Prijzen

(Prijzen excl. pauzedrankje)

€ 26,75
Normaal
€ 21,75
CJP
€ 21,75
Student
Wachtlijst via HF Zet op mijn wensenlijstje

Tags

X