Borusan Quartet (foto Ozge Balkan)

Borodin, Mendelssohn & Brahms

Borusan Quartet
zo 30 jan 2022 20:15 - 22:00
zo 30 jan 2022
20:15 - 22:00
  • zo 30 jan 2022
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Aleksandr Borodin Strijkkwartet nr. 1
Fanny Mendelssohn Strijkkwartet
Johannes Brahms Strijkkwartet op. 51 nr. 2

Uitvoerenden

Borusan Quartet:
Esen Kivrak viool
Nilay Sancar viool 
Efdal Altun altviool
Çağ Erçağ cello

Een ogenschijnlijk hitprogramma

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Het Borusan Quartet – dat in Turkije een cultstatus heeft bereikt – komt met een programma dat ogenschijnlijk bestaat uit louter hits uit het strijkkwartetrepertoire: Borodin, Mendelssohn, Brahms. Alhoewel: het is niet Felix, maar zijn zus Fanny Mendelssohn. En het is niet het bekende Tweede strijkkwartet van Borodin, maar juist zijn Eerste. Met Brahms als kers op deze grote taart is het wel een op en top romantisch programma – wat voor dit strijkkwartet uit Turkije dan weer helemaal niet zo vanzelfsprekend is. 

Fanny Mendelssohn speelde achter de schermen een grote rol in de muziek van Felix. Hij noemde haar Minerva, naar de Griekse godin van de wijsheid. In haar eigen strijkkwartet hoor je waarom: het is als een bundeling van alle mooiste momenten van de late Beethoven-kwartetten. Borodin en Brahms – allebei op hun manier ook beïnvloed door Beethoven – verweefden zo veel gedachten en emoties in hun strijkkwartetten, dat het resultaat soms een dicht bos is, waar de zon af en toe tussen de bladeren doorschemert. Bij Borodin wekt dat een warm gevoel van nostalgie op, Brahms worstelt met vrijheid en eenzaamheid.

Borusan Quartet (foto Ozge Balkan)
Borusan Quartet (foto Ozge Balkan)