Quiroga Heritage (foto Igor Studio)

Niet Haydn, maar Goya

Cuarteto Quiroga + Miguel Ángel Marín
ma 31 jan 2022 14:15 - 15:45
ma 31 jan 2022
14:15 - 15:45
  • ma 31 jan 2022
    14:15 - 15:45
    Geannuleerd

Programma

Werken van componisten aan het Spaanse hof ten tijde van Francisco Goya (1746 – 1828)

Uitvoerenden

Cuarteto Quiroga:
Aitor Hevia viool
Cibrán Sierra viool
Josep Puchades altviool
Helena Poggio cello

Miguel Ángel Marín spreker

Componisten aan het hof van Madrid

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Als je in de strijkkwartetgeschiedenis duikt, kom je al snel uit in Wenen: daar liet Haydn in de achttiende eeuw het strijkkwartet van rups tot oogstrelende vlinder ontpoppen. Mozart en Beethoven – ook Weens – traden met succes in zijn ‘strijkkwartetvoetsporen’ en zo werd het genre al snel een Weense aangelegenheid.

Maar wanneer we met andere ogen naar de geschiedenis kijken, ontdekken we een rijkdom aan vergeten of genegeerde verhalen. Cuarteto Quiroga en Miguel Ángel Marín vertellen een van die verhalen: dat van de componisten aan het hof van Madrid. De stad waar zij zelf vandaan komen; de stad waar niet Haydn, maar de schilder Goya furore maakte. Boccherini, Brunetti, Canales, Almeida: net als Haydn, Mozart en Beethoven schreven ze tal van strijkkwartetten. Nu is het tijd om hun geschiedenis en muziek (opnieuw) te ontdekken.