Attacca Quartet (foto David Goddard)

Vroege Haydn

Attacca Quartet
wo 2 feb 2022 09:30 - 10:15
wo 2 feb 2022
09:30 - 10:15
  • wo 2 feb 2022
    09:30 - 10:15
    Bimhuis

Programma

Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 31 op. 33 nr. 1
Nathan Schram Woljeongsa
Nathan Schram Oh My Heart
Nathan Schram Soft

Uitvoerenden

Attacca Quartet:
Amy Schroeder viool
Domenic Salerni viool
Nathan Schram altviool
Andrew Yee cello

Mineur zonder overtuiging

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Haydns Eenendertigste strijkkwartet is het eerste van de kwartetten waarin hij zijn visie op het strijk-kwartet écht weet neer te zetten. In de hele strijkkwartetgeschiedenis is het een van de weinige kwartetten in b mineur. Misschien schreef Haydn niet echt vol overtuiging in die toonsoort: het kwar-tet opent in majeur en voelt nooit echt als een kwartet in een mineurtoonsoort. Het Attacca Quartet speelt naast Haydn ook stukken van het album Oak and the Ghost – een project van hun altviolist Na-than Schram met een vleugje folk.

De reeks Vroege Haydn is als het eerste kopje koffie van de dag; een warme en verkwikkende begroeting. Centraal staat iedere ochtend de uitnodigende, speelse muziek van Haydn die je meevoert naar de wereld van Weense adel; indrukwekkende pruiken en grote jurken in gouden zalen. Maar Haydn was ook een componist van het intellect – van het muzikale discours op hoog niveau. Hij gebruikte in zijn zes kwartetten opus 33 scherpe humor en speelse stijlfiguren. Het gemak waarmee hij de vier stemmen van het strijkkwartet met elkaar in gesprek liet gaan was innovatief. In 1781 verraste hij zijn publiek daar keer op keer mee. Nu horen we vooral de briljante basis die hij eigenhandig legde voor de bijna 250 jaar strijkkwartet die daarop volgde.

Attacca Quartet (foto David Goddard)
Attacca Quartet (foto David Goddard)