Calder Quartet (foto: Austin Hargrave)

Vroege Haydn

Calder Quartet
vr 4 feb 2022 09:30 - 10:15
vr 4 feb 2022
09:30 - 10:15
  • vr 4 feb 2022
    09:30 - 10:15
    Bimhuis

Programma

Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 34 op. 33 nr. 4
Anders Hillborg Kongsgaard Variations

Uitvoerenden

Calder Quartet:
Benjamin Jacobson viool
Tereza Stanislav viool
Jonathan Moerschel altviool
Eric Byers cello

Het eigenlijke einde

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

In de allereerste druk stond Haydns Vierendertigste strijkkwartet niet als vierde in de reeks van zes kwartetten, maar als laatste. Is dit kwartet dan eigenlijk het einde dat Haydn had bedoeld? In dat geval moeten we het misschien meer gewicht toekennen dan we in eerste instantie zouden doen. De Kongsgaard Variations van Anders Hillborg helpen daarbij. Een mooie tegenhanger van de humor en speelsheid van Haydn door de verhalende contemplatie. Zweedse landschappen die als een spiegeling in het treinraam voorbijtrekken.

De reeks Vroege Haydn is als het eerste kopje koffie van de dag; een warme en verkwikkende begroeting. Centraal staat iedere ochtend de uitnodigende, speelse muziek van Haydn die je meevoert naar de wereld van Weense adel; indrukwekkende pruiken en grote jurken in gouden zalen. Maar Haydn was ook een componist van het intellect – van het muzikale discours op hoog niveau. Hij gebruikte in zijn zes kwartetten opus 33 scherpe humor en speelse stijlfiguren. Het gemak waarmee hij de vier stemmen van het strijkkwartet met elkaar in gesprek liet gaan was innovatief. In 1781 verraste hij zijn publiek daar keer op keer mee. Nu horen we vooral de briljante basis die hij eigenhandig legde voor de bijna 250 jaar strijkkwartet die daarop volgde.