Danish String Quartet (foto Eduardus Lee)

Doppelgänger 4

Danish String Quartet + Johannes Rostamo
za 12 okt 2024 20:15 - 22:00
za 12 okt 2024
20:15 - 22:00
  • za 12 okt 2024
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

19.45 uur / Entreehal / Voorprogramma
Door studenten van het Conservatorium van Amsterdam

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Thomas Adès Wreath for Franz Schubert (Nederlandse première)*
Franz Schubert Strijkkwintet in C D965
Franz Schubert Die Nebensonnen uit Winterreise (arr. Rune Tonsgaard Sørensen)

* in opdracht van Danish String Quartet en Carnegie Hall met steun van Vancouver Recital Society, Cal Performances, University of California Santa Barbara, Muziekgebouw aan 't IJ en Flagey

Uitvoerenden

Danish String Quartet:
Frederik Øland viool
Rune Tonsgaard Sørensen viool
Asbjørn Nørgaard altviool
Fredrik Schøyen Sjölin cello

Johannes Rostamo cello

Strijkkwintetten van Schubert en Adès

Stamgasten van het Muziekgebouw, zo mag je het Danish String Quartet wel noemen. Voor het vierde jaar op rij komen de Denen naar Amsterdam met hun project Doppelgänger, waarin ze kwartetten van Schubert combineren met nieuwe hedendaagse composities. De vorige edities waren zonder uitzondering hoogtepunten in het concertseizoen, en dat zal bij dit slothoofdstuk van het project niet anders zijn. Naast Schubert plaatst het kwartet ditmaal Thomas Adès.

Deze keer gaat er letterlijk een tandje bij: versterkt met cellist Johannes Rostamo speelt het Danish String Quartet vanavond geen kwartetten, maar kwintetten. Een van Schuberts allerlaatste werken is het Strijkkwintet in C: hij componeerde het twee maanden voor zijn dood en pas decennia later ging het in première. Het beroemde Adagio ademt de sfeer van een requiem. Adès componeert zijn nieuwe kwintet net als Schubert voor de ongebruikelijke bezetting met een extra cello.