(Voortgezet) speciaal onderwijs

Muziek is onmisbaar in het leven van jonge mensen: het brengt plezier, in je eigen hart en hoofd - en met elkaar. Het Muziekgebouw en Bimhuis willen de liefde voor muziek met zoveel mogelijk mensen delen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren op allerlei manieren met muziek in aanraking komen.

Voor het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs organiseren wij workshops SoundLAB en schoolconcerten op maat. We creëren samen een programma dat past bij de behoeftes van de leerlingen. Elke school is van harte welkom bij alle activiteiten die worden aangeboden voor het Primair of Voortgezet Onderwijs. Graag brengen we hieronder een aantal workshops en concerten onder de aandacht die bijzonder geschikt zijn voor het Speciaal Onderwijs en/of Voorgezet Speciaal Onderwijs.

Cultuurkaart
Je kunt bij het Muziekgebouw en Bimhuis gebruik maken van de Cultuurkaart.

Workshops

Workshop SoundLAB

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad, Formonium en de MODi. Hiermee maak je samen met anderen een heel nieuw muziekstuk of leer je samen improviseren.

Je experimenteert in deze workshop zelf met klanken, ervaart de lol van het muziek maken, en bedenkt op een creatieve manier nieuwe muziekstukken. In de workshop SoundLAB staat experimenteren met wonderlijke, unieke instrumenten centraal. Kom je op onderzoek in ons laboratorium? Noten lezen is niet nodig.

Voor wie: Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs, workshop op maat mogelijk
Wanneer: vrij te boeken 
Waar: Muziekgebouw of in overleg op locatie
Duur: 75 - 90 minuten
Herhaalbezoek is mogelijk. De workshop SoundLAB bestaat dan uit 2 sessies: SoundLAB kennismaking (45 minuten) en SoundLAB maken en presenteren (45 minuten).
Kosten: €4 per leerling

Meer info en boeken

Tip: 
Wist je dat het SoundLAB ook als personeelsuitje te boeken is? Voor meer informatie en kostenopgave, neem contact op met de afdeling Educatie.

Workshop SoundLAB op Reis

Om zoveel mogelijk mensen met onze bijzondere instrumenten kennis te laten maken, heeft het Muziekgebouw SoundLAB op Reis ontwikkeld. Zo kunnen ook scholen en geïnteresseerden die niet naar het Muziekgebouw kunnen afreizen, experimenteren met onze bijzondere instrumenten.

We hebben een speciale reisset van instrumenten ontwikkeld: deze bestaat vier panelen met kleine ingebouwde synthesizers en een versterker. Je kunt er ook allerlei bijzondere SoundLAB-instrumenten op aansluiten, waarmee deelnemers samen met een SoundLAB-workshopleider hun eigen composities kunnen maken. Zomaar in hun eigen omgeving!

Voor wie: Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs
Wanneer: vrij te boeken
We geven op locatie bij voorkeur meerdere aaneengesloten workshops voor groepen van 4-5 leerlingen. Meerdere groepen tegelijk kan wanneer er voldoende losse ruimtes zijn om de workshops in te verzorgen.
Waar: op school of andere gewenste locatie 
Duur: 30 tot 60 minuten per workshop, in overleg
Kosten: offerte op maat

Meer info en boeken

Schoolconcerten Speciaal Onderwijs

Wil je een van onderstaande schoolconcerten boeken?
Kik op de groene knop 'Inschrijven'. Je komt dan terecht bij het centrale boekingssysteem 'Planned Culture' van de Alliantie Muziekeducatie Amsterdam. Daar maak je simpel eenmalig een account aan voor de school, waarna je snel en makkelijk programma's kunt kiezen en inplannen bij het Muziekgebouw en Bimhuis, maar ook bij andere muziekpodia in Amsterdam.

Schoolconcerten Voortgezet Speciaal Onderwijs

Groove Beest: Kruidkoek

Groove Beest is een serie avontuurlijke schoolconcerten in het Bimhuis door aanstormende bands en MC Groove Beest. In dit concert de band Kruidkoek.

Groove Beest: Kruidkoek, ja dat klinkt meteen al groovy. Maar wat is eigenlijk een groove? Dit explosieve bandje waar menig schoenzool zijn hiel bij aflikt, gaat het ontdekken!

De jongeheren van Kruidkoek noemen het zelf Garage Jazz: een mix van ‘conceptuele, instrumentale, rock, jam, funk, ska, afro en disco grooves’. Het is een mengsel van zo ongeveer alle muziekgenres die je kent. Hoe het klinkt? Groovy. Jennifer Muntslag aka MC Groove Beest leidt het concert in. 

Groove Beest - Kruidkoek

Voor wie
: Voortgezet Speciaal Onderwijs
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal + workshop in de klas met workshopleider en muzikant

Meer info en boeken


IJ-Salon schoolconcerten

IJ-Salon is kamermuziek op topniveau en vrolijk muzikaal laboratorium tegelijk. Michael Gieler, solo altviolist van het Koninklijk Concertgebouworkest, verkent samen met zijn collega-musici de grenzen van klassieke muziek. Uitstapjes naar verschillende muzikale genres of onalledaagse instrumenten, bijzondere gasten zoals acteurs, dansers of performancekunstenaars: elke IJ-Salon is een verrassing.

Michael gaat in gesprek met de leerlingen en vertelt op unieke wijze over de muziek die gespeeld wordt. De concerten worden in intieme setting gespeeld en laten leerlingen ervaren hoe het is om naar een concert te gaan zonder theatrale omlijning. IJ-Salon speelt voor scholieren een op maat gemaakte versie van de concerten die zij in het Muziekgebouw ook voor volwassenen spelen.

In seizoen 2021-2022 biedt de IJ-Salon nog de volgende uitdagende programma’s aan:

Moonstruck (datum in overleg)
De maan is niet voor niets dé inspiratiebron voor dichters, kunstenaars en componisten. Het lijkt alsof we al onze emoties op haar kunnen projecteren. Of je nou verliefd, vrolijk, triest of angstig bent: de maan heeft er altijd een passend gezicht bij. Muziek voor de maan uit drie eeuwen met beelden van videoartiest EVman en het Nederlandse debuut van de talentvolle jonge Australische zangeres Lotte Betts-Dean. Meer informatie vind je hier.

Rhapsody in red-white-blue (13 mei 2022)
De Amerikaan George Gershwin is een van de grote voorbeelden van componist en pianist Rembrandt Frerichs. Als een donderslag bij heldere hemel kwam Gershwins Rhapsody in Blue voor piano en jazzband bijna een eeuw geleden de Europese muziekcultuur binnen. Honderd jaar later gaan we op zoek naar de Nederlandse Gershwin van nu. Meer informatie vind je hier.


De IJ-Salon

Voor wie: Voortgezet Speciaal Onderwijs - 4 klassen
Wanneer:
• datum in overleg: Moonstruck
• vrijdag 13 mei 2022 / 11.00 uur: Rhapsody in red-white-blue
Waar
: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten (van 11:00 tot 12:00)
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: Voorbereidend bezoek van Michael Gieler aan de klas

Meer info en boeken

Contact

Meer informatie en boeken
Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw 
Contactpersonen: Noortje Vredeveld en Floor Mulder
Adres: Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
T: 020 788 2046 / 020 788 2014 
E: educatie@bimhuismuziekgebouw.nl

Een veilig bezoek
We werken in het Muziekgebouw en Bimhuis uiteraard conform de richtlijnen van de overheid en het RIVM in verband met de coronasituatie. Wij volgen deze richtlijnen nauwgezet en vragen scholen bij reservering akkoord te gaan met deze richtlijnen. Het Muziekgebouw en Bimhuis behouden zich voor deze regels voor veilig bezoek tussentijds aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven. Actuele informatie hierover vind je op onze website.