Symfonieorkest De Philharmonie

Variatie en tragiek

Symfonieorkest De Philharmonie
zo 15 mei 2022 20:15 - 22:25
zo 15 mei 2022
20:15 - 22:25
  • zo 15 mei 2022
    20:15 - 22:25
    Pauze 21:10
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Aleksandr Shymko Rising (concertouverture)
Sergej Rachmaninov Rapsodie op een thema van Paganini voor piano en orkest
Pjotr Tsjaikovski Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’

Uitvoerenden

Symfonieorkest De Philharmonie 
Stijn Berkouwer dirigent
Nicolas van Poucke piano

Enerverende rapsodie en een aangrijpende symfonie

Een van de originele vrijdenkers onder de jonge pianisten’, zo noemde het muziektijdschrift De Nieuwe Muze Nicolas van Poucke al eens. Deze pianist lijkt de aangewezen persoon om de immer enerverende Rapsodie op een thema van Paganini van Rachmaninov als nieuw te doen klinken. De vierentwintig variaties op het thema van Paganini’s laatste Caprice vormen het hart van een mooi programma van Symfonieorkest De Philharmonie. De meditatieve ‘curtainraiser’ Rising van de Oekraïner Aleksandr Shymko en de tragiek van Tsjaikovski’s immer aangrijpende Pathétique fungeren als hoekpunten.

Symfonieorkest De Philharmonie, al jaren vaste gast in het Muziekgebouw, heeft sinds de oprichting in 1999 een stevige reputatie opgebouwd. Het uit vergevorderde amateurmusici bestaande orkest vult het gat tussen de studentenorkesten en het professionele orkestbestaan en blinkt uit in het laatromantische repertoire. Het orkest onder leiding van Stijn Berkouwer speelt zo’n twee programma’s per jaar en kan rekenen op een groeiende schare bewonderaars. 

Dit concert is een van de benefietconcerten van De Philharmonie voor Oekraïne. Aan het publiek vraagt het orkest een benefietbijdrage, hetzij in de vorm van een kaartje voor een Oekraïner, hetzij als extra financiële bijdrage, die ten goede komt aan het Rode Kruis in Oekraïne. Voor meer informatie over deze donatie-opties, zie: https://dephilharmonie.nl/concerten/