Uwe leipe mastdramnis

Gerrie de Vries + Nieuw Amsterdams Peil

do 19 mei 2016 / 20:15 tot +/- 21:20 / Grote Zaal

Robert Zuidam (foto Karoly Effenberger)

Uwe Leipe Mastdramnis

Gerrie de Vries (foto Marco Borggreve)

Nieuw Amsterdams Peil

Connie Palmen

Robert Zuidam (foto Karoly Effenberger)

Wereldpremière opera van Rob Zuidam

Een verwarde, oude vrouw scharrelt in het schemerduister rond in een geweldige berg spullen. Al haar bezittingen en herinneringen zijn daarin verzameld. Eindeloos schikt en herschikt zij ze. Geleidelijk wordt een bed zichtbaar; haar sterfbed waar ze zich na enig dralen op neerlegt. Vermoeid en stamelend begint ze te zingen. Aanvankelijk aarzelend, maar dan met steeds meer overgave, brengt ze een gloedvol en aangrijpend afscheid aan het leven. Als haar aria gedaan is stijgt de vrouw ten hemel, vanuit de verte horen we haar nog altijd zacht zingen.

Dit concert brengt de wereldpremière van Rob Zuidams nieuwste, negende opera, getiteld Uwe leipe mastdramnis. In opdracht van het Muziekgebouw schrijft hij een muziektheaterwerk voor mezzosopraan Gerrie de Vries en Nieuw Amsterdams Peil. Een criticus van Der Spiegel noemde de Nederlandse componist Rob Zuidam ooit ‘ein genialischer Hund’. Ook in de Verenigde Staten wordt zijn werk graag gezien en gehoord, vooral zijn opera’s als Rage d’Amours en Suster Bertken. Zuidam combineert een scherp gevoel voor drama met een swingend eclectische taal en vocale lijnen die in het hoofd blijven rondzingen.

Openbare repetitie
Op dinsdag 10 mei om 16.30 uur is er een gratis toegankelijke openbare repetitie rond de wereldpremière van Uwe Leipe Mastdramnis.
> meer informatie en aanmelden

Uwe leipe mastdramnis is een opdrachtwerk van het Muziekgebouw, gerealiseerd met steun van Ammodo en Fonds Podiumkunsten.

Duur: een uur zonder pauze

Dit concert is geselecteerd door We Are Public

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding door Connie Palmen
Speciaal voor Uwe leipe mastdramnis maakte schrijfster Connie Palmen een compilatie van verschillende literaire teksten over taal, herinneringen en de ziekte van de vergetelheid. Ze leest ze voor in de aanloop naar het concert.

20.15 uur / Grote Zaal / concert
Rob Zuidam
Uwe leipe mastdramnis (wereldpremière, met steun van Ammodo)

Uitvoerenden

Nieuw Amsterdams Peil
Gerrie de Vries mezzosopraan
Jeroen De Man regie
Arjen de Leeuw vormgeving

Achtergrond

Lees hieronder de toelichting:

  • Vooraf eten?Vooraf eten?
geweest
Zet op mijn wensenlijstje

Video

Partners

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X