Combattimento + Liza Ferschtman

Concert Grosso Mogul + college Keizer Aurangzeb

vr 09 oktober 2015 / 20:15 tot +/- 22:05 / Grote Zaal

College: Leven in de tijd van Keizer Aurangzeb (1618-1707)

Voorafgaand aan het concert geeft historicus en schrijver Luc Panhuysen een college over Keizer Aurangzeb (1618-1707). Aanvang 19.00 uur.

> lees verder

Liza Ferschtman (foto Marco Borggreve)

Combattimento

Liza Ferschtman (foto Marco Borggreve)

Liza Ferschtman (foto Marco Borggreve)

Wervelend concertprogramma met Liza Ferschtman

Een wervelend concertprogramma met topvioliste Liza Ferschtman. Deze zeer veelzijdige violiste weet met haar karaktervolle en gepassioneerde spel het publiek in het hart te raken. In dit concert speelt zij onder meer het ‘Grosso Mogul’ vioolconcert van Antonio Vivaldi. Dit concert is niet alleen geliefd, maar ook berucht vanwege de bloedstollende vioolcadensen aan het eind van de concertdelen.

Daarnaast spelen Ferschtman en Combattimento intieme kamermuziek van Johann Sebastian Bach en het bekende Eerste vioolconcert van barokcomponist Pietro Locatelli uit zijn concertcollectie L’Arte del violino. Combattimento’s fluitist Leon Berendse soleert in het recent ontdekte, prachtige fluitconcert ‘Il Gran Mogul’ van Vivaldi. Ondanks de vrijwel identieke naam heeft dit fluitconcert een totaal ander karakter dan Vivaldi’s vioolconcert ‘Grosso Mogul’.

Programma

Pietro Locatelli Concerto grosso in F op. 1 nr. 7
Johann Sebastian Bach Fluitsonate in e BWV 1034
Antonio Vivaldi Vioolconcert in D ‘Grosso Mogul’ RV 208
Antonio Vivaldi Fluitconcert in d ‘Il Gran Mogul’ RV 431a
Johann Sebastian Bach Fuga voor viool BWV 1026
Pietro Locatelli Vioolconcert nr. 1 in D uit L’ Arte del violino

Uitvoerenden

Combattimento
Liza Ferschtman viool
Eline van Esch fluit

Randprogramma

19.00 uur / Grote Zaal

LEVEN IN DE TIJD VAN KEIZER AURANGZEB (1618-1707)
College door historicus Luc PanhuysenHij was een van de vier zonen van de Indiase keizer Shah Jahan en keizerin Mumtaz Mahal, voor wie het mausoleum Taj Mahal werd gebouwd: Aurangzeb (1618-1707). In Europa stond hij bekend als de ‘Grote Mogol’.

De Mogols vormden een islamitische heersersdynastie die afstamde van de Mongoolse leider Dzjengis Khan. Onder de religieus intolerante Aurangzeb bereikte het Mogolrijk zijn grootste omvang. Maar met een 25-jaar lange oorlogsvoering putte hij de schatkist zodanig uit dat dit na zijn dood sterk bijdroeg aan het verval van het Mongolrijk.

Reserveren concert met college
Bij de prijs van de concerten zijn de colleges inbegrepen. Wel dient u voor de college’s apart te reserveren. Dit kan online door bij het kiezen van uw stoelen meteen aan te geven dat u ook naar het college komt (zie de afbeelding, bij de groene pijl). U ontvangt uiteindelijk twee tickets: één voor het college en één voor het concert.

Achtergrond

Lees hieronder de toelichting:

 

 

 

Luc Panhuysen
Historicus en schrijver Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Hij schreef breed toegankelijke en goed ontvangen boeken over Nederlandse geschiedenis.


foto: Erik van Gurp

Zijn doorbraak kwam in 2005 met zijn dubbelbiografie De Ware Vrijheid en met zijn dicht op de huid van 17e-eeuwers geschreven Rampjaar 1672. Over de godsdienstwaanzin in de zestiende eeuw schreef hij De beloofde stad en Jantje van Leiden. Onlangs verscheen een bundeling van zijn artikelen met als titel De Gouden Eeuw. Panhuysen is een veel gevraagd spreker, werkte mee aan verschillende luisterboxen en is regelmatig te horen en zien op radio en televisie. De collegereeks 'Leven in de tijd van de oude muziek' stelde hij speciaal voor het Muziekgebouw samen.

Bibliografie
De beloofde stad. Opkomst en ondergang van het koninkrijk der wederdopers (2000)
Jantje van Leiden (2002)
De Ware Vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt (2005)
Rampjaar 1672. Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte (2009)
Een Nederlander in de Wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon (1743-1795) in Zuid-Afrika (2011) - in opdracht van het Rijksmuseum.
De Gouden Eeuw. 17 portretten en momenten (2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X