Cross-linx 2017

Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra, Ane Brun & Zapp4, Hauschka, In Code, My Brightest Diamond, DM Stith, U: & ekke, Shara Nova, Jerboah, Padma Newson & Unrembered Orchestra, There Are No More Four Seasons, VanDryver, James Oesi, Molino, Matteo Mijderwijk, Bram Stadhouders, Perforator

zo 05 maart 2017 / 20:00 tot +/- 23:30 / Grote Zaal

Cross-linx 2017

Ane Brun

Efterklang - Leaves

DM Stith

In Code (Terry Riley's In C)

James Oesi

My Brighest Diamnond

Shara Nova

There Are No More Four Seasons

U: & ekke

Cross-linx 2017

Indie-classical festival brengt mix van hedendaagse muziek en elektronische pop 

In het hele gebouw zijn tijdens het rondreizende indie-classical festival Cross-linx bijzondere combinaties te horen van gecomponeerde hedendaagse muziek en avant-garde popmuziek. De fameuze Deense groep Efterklang, de Noorse singer-songwriter Ane Brun i.s.m. Zapp4, Duitse pianist Hauschka, het Amerikaanse My Brightest Diamond, singer-songwriter DM Stith uit New York en In Code zijn de hoofdacts op Cross-linx 2017. Efterklang treedt op met The Happy Hopeless Orchestra en voert de opera Leaves uit. Naast een optreden met haar band speelt My Brightest Diamond-zangeres Shara Nova ook een hoofdrol in de Unremembered-songcyclus, samen met onder andere DM Stith en Padma Newsome. Andere bevestigde acts zijn de Nederlandse groep VanDryver en Zuid-Afrikaanse bassist James Oesi, U: & ekke, There Are No More Four Seasons, Molino, Perforator, Matteo Mijderwijk, Bram Stadhouder en Jerboah.

Eerdere edities van Cross-linx brachten gevestigde namen als Neil Finn, Glenn Kotche, Patrick Watson, Andrew Bird, The National, Squarepusher en Yann Tiersen. En artiesten die op dat moment op het punt van doorbreken stonden als Spinvis, Kyteman, Nils Frahm, Bink Beats en Son Lux. Een ‘festival to watch’ aldus het Amerikaanse muziekmagazine Pitchfork.

Cross-linx vindt plaats in Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Amsterdam. Ga voor meer informatie over het festival naar cross-linx.nl of download de Cross-linx app voor op je telefoon op FourSquare

Zie hier een tijdschema van alle acts!

 

Programma

Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra: Leaves - the colour of falling
Efterklangs carrière omspant inmiddels meer dan vijftien jaar pure kwaliteitsindie. Na vier succesvolle albums is Leaves, the colour of falling hun eerste ‘opera’, gezamenlijk gecomponeerd met de Deens componist Karsten Fundal met tekst van Ursula Andkjær Olsen. De opera is geïnspireerd op het leven van een groep mensen in een bunker onder Kopenhagen. Deze uit de Koude Oorlog stammende bunker vormt tevens het decor voor het stuk, die met speciale visuals naar Cross-linx wordt verplaatst. Samen met The Happy Hopeless Orchestra speelt Efterklang in een 11-persoons bezetting, met als speciale gast de 71-jarige Wagner-zangeres Lisbeth Balslev.

Hauschka
De Duitse pianist Hauschka is allesbehalve een alledaagse act. Met zijn ‘prepared piano’, een vleugel die hij bewerkt en vervormt met stukjes gum, pingpongballen en flessendopjes, maakt hij sublieme composities die het beste van klassieke pianomuziek combineren met hedendaagse elektronica. Hauschka’s sound is als een mengsel van Yann Tiersen, John Cage en Erik Satie, maar dan op zijn geheel eigen manier. Deze paradijsvogel speelde op uiteenlopende festivals als LeGuessWho, Wonderfeel en Motel Mozaique, maar komt natuurlijk helemaal thuis op een event als Cross-linx.

Ane Brun & Zapp4
De Noorse Ane Brun is zelf al behoorlijk ‘ongrijpbaar' met haar stijl die laveert tussen klassiek en folk, maar speciaal voor Cross-linx zoekt ze de onbegrensde samenwerking op met strijkkwartet Zapp4.

Het is een lange weg vanaf Brun’s bestaan als straatmuzikant tot de befaamde singer-songwriter die ze nu is. Het mysterieuze, onbereikbare van de Scandinavische sound is ook bij Ane Brun terug te horen. Een soort duisternis die past bij lange Noorse winters.

Voor Cross-linx arrangeert Zapp4 op unieke wijze de songs van Brun. Het Nederlandse kwartet is fameus voor zijn bewerkingen van onder meer Radiohead en Nirvana en bewijst dat een nieuw arrangement ook écht nieuw kan zijn. Een samenwerking om naar uit te kijken!

In Code
Toen Terry Riley in 1964 tijdens een busrit van naar San Fransisco zijn minimal music-meesterwerk In C schreef, kon hij niet te bevroeden dat ruim 50 jaar later een gezelschap van drie jonge Nederlandse talenten zijn stuk op zouden pakken om er een geheel eigen draai aan te geven. Harpiste Gwyneth Wentink, geluidskunstenaar Wouter Snoei en VJ Arnout Hulskamp maakten met In Code een audiovisuele performance waarin harp, electronica en visuals naadloos samensmelten tot een hypnotiserende ervaring. Het drietal oogstte eerder veel lof met hun interpretatie van de Canto Ostinato: met In Code zijn ze er opnieuw in geslaagd een meesterwerk te vertalen naar onze tijd.My Brightest Diamond

Dit project van de klassiek geschoolde Shara Worden raast maar door. De Amerikaanse zangeres, op wiens muziek geen label is te plakken, switcht met het grootste gemak van opera naar een marching band processie en van kleine singer-songwriterliedjes tot grootse indie-composities. Begin 2017 verschijnt het volgende album, ongetwijfeld weer een vernieuwend werk dat bruggen slaat tussen vele genres. Met een fanbase van Sufjan Stevens tot Bon Iver weet je dat het met My Brightest Diamond wel goed zit. Een ontmoeting tussen pop en klassiek, indie en opera.

DM Stith, Shara Worden, Padma Newsome & Unremembered Orchestra
Na haar betoverende debuut Penelope is de Amerikaanse componiste Sarah Kirkland Snider terug met een nieuw project: Unremembered. Opnieuw schreef ze hiermee een meesterwerk, door Pitchfork beoordeeld met een 7,5. Cross-linx presenteert vol trots de Europese première. Dit stuk is geïnspireerd op de gedichten en illustraties van de Amerikaanse schrijver Nathaniel Bellows. Met de stemmen van zangeressen DM Stith, Padma Newsome en Shara Worden in gedachte, ging Kirkland aan de slag. Resultaat is een liedcyclus die verhaalt over een kinderleven op het platteland van Massachusetts. De onderliggende angst en op de loer liggende geesten uit de gedichten van Bellows zijn onmiskenbaar aanwezig in de betoverende stukken van Kirkland.

DM Stith
Na een aantal mislukte pogingen in verschillende muzikale projecten had David Michael Stith alias DM Stith de hoop eigenlijk wel opgegeven. Dat het betoverende debuutalbum Heavy Ghost van deze singer-songwriter uit Brooklyn toch is verschenen, hebben we voornamelijk te danken aan zijn vrienden Shara Worden (My Brightest Diamond) en Sufjan Stevens. DM Stith blinkt uit in een uitermate creatieve samensmelting van gitaarliedjes en ontregelende elektronica, die de luisteraar beurtelings aangenaam streelt en op het verkeerde been zet. Een nieuw album staat in de planning voor de zomer van 2016. Op Cross-linx heeft Stith een van de hoofdrollen in het Unremembered-project.

Shara Worden
Shara Worden is het meest bekend als zangeres en frontvrouw van My Brightest Diamond. Eerder stal ze de show op Cross-linx in een samenwerkingsproject met de prettig ontregelende blazers van de Detroit Party Marching Band. Haar liedjes en geluidscollages zijn soms klein en intiem en dan weer maniakaal en geëxalteerd. Op Cross-linx speelt Shara Worden met My Brightest Diamond, maar is ze ook te horen in het Unremembered-project.

Padma Newsome
Newsome is een componist en multi-instrumentalist uit Mallacoota, Australië, die in zijn composities schakelt van folk naar avant-garde en van modern gecomponeerd naar pop en rock. Met The National-gitarist Bryce Dessner vormt hij tevens Clogs, een incidenteel bij elkaar komend gezelschap dat sinds 2001 vijf albums uitbracht. Newsome speelt mee in het Unremembered-project.

U: & ekke
Het Estse ‘Ensemble U’ staat al jaren bekend als een van de beste in zijn soort. In dit nieuwe project spelen twee leden van dit ensemble samen met sound designer Ekke Västrik een set waarin de combinatie van electronica, glitch en akoestische instrumenten wordt verkend. De samenwerking tussen fluitist Tarmo Johannes, pianist Taavi Kerikmäe em Västrik moet leiden tot een compleet nieuwe sound. Reken op pulserende beats, betoverende soundscapes en alles wat we daar tot nu toe nog niet bedenken konden.

VanDryver
Na jaren van wachten, diverse projecten, EP’s, shows in het land en nog meer wachten, ziet eindelijk het debuutalbum van VanDryver het licht. Een album om naar uit te kijken, met bijdragen van o.a. Binkbeats en producer Valgeir Sigurdsson (Björk). In 2012 verscheen de band voor het eerst op de radar. De combinatie van de klasse popliedjes van zanger Arjen van Wijk (My Beautiful Mess) en de arrangementen van de klassiek geschoolde saxofoniste Lotte Pen is betoverend. De songs zijn soms groots en orkestraal, maar kunnen ook klein en minimalistisch zijn.

There Are No More Four Seasons
There Are No More Four Seasons is de naam van het duo bestaande uit Mattias Petersson en violist George Kentros. De naam van het tweetal verraadt het al: de heren hebben de gewoonte klassieke stukken als Vivaldi’s Four Seasons op prettig ontregelend wijze te manipuleren. Beide musici hebben hun roots in de klassieke muziek, maar begeven zich bij voorkeur in het clubcircuit en op elektronische festivals. Op Cross-linx speelt dit Zweeds-Amerikaanse tweetal ‘Unravelled’: een nieuwe interpretatie van Maurice Ravel’s grote klassieker de ‘Bolero’.

 

James Oesi
De jonge Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi begon zijn studie in Johannesburg maar wist al snel door vele prijzen en beurzen de wereld te bereizen. Een studiereis die voerde langs de conservatoria van Moskou en New York en eindigde met het beste solo-examen van het jaar in Den Haag. Sindsdien richt Oesi zich als een van de weinigen op een solo-carrière als bassist. Een uniek talent! Een stuk als Failing: A very Difficult Piece for String Bass van Tom Johnson zou zomaar z’n lijflied kunnen zijn.

Molino
Het Nederlandse Molino omschrijft zichzelf als een surrealistische fanfare. Een treffende omschrijving, want het zevental combineert niet alleen pop met klassiek, maar haalt evengoed inspiratie uit jazz, folk, hiphop en elektronica. Dat kleurenpalet is verre van gangbaar, en reden voor het Berlijnse QFTL-label om de jonkies een contract aan te bieden. Er wordt gewerkt aan een tweede plaat, maar eerst brengt de band een bezoek aan Cross-linx, na eerder gerespecteerde festivals als Incubate en So What’s Next aangedaan te hebben. Als opwarming doet Molino een guerrillaoptreden op de centrale stations.

Perforator
Om creativiteit op te doen kun je op wereldreis gaan, maar je kan ook inspiratie dichter bij huis zoeken. Perforator vond voor hun neoklassieke elektronica een bijzondere invalshoek. Marlies van Gangelen en Akim Miseenkov introduceerden de joystick, inclusief bijbehorend scala aan voorprogrammeerde geluidjes, als volwaardig instrument. Hun fantasierijke composities krijgen zo een futuristisch tintje, zonder dat het geluid aan geloofwaardigheid inlevert. De klassiek geschoolde Van Gangelen was hoboïste bij Kyteman en werkte samen met Nils Frahm, Julia Holter en Damon Albarn. De brug lijkt ver naar de ruimdenkende electronicawizard Miseenkov, maar het geheel van Perforator is daardoor wel meer dan de som der delen.

Jerboah
Zelden zie je een groep waarin praktisch alle leden een andere muzikale achtergrond hebben. Het Amsterdamse Jerboah is zo’n groep. De zes leden komen uit de pop-, jazz-, theater- en klassieke wereld, maar hebben elkaar op het podium gevonden. Zo bespelen drie van deze multi-instrumentalisten de blokfluit, maar hoor je ook gewone gitaarpartijen en drums in meer traditionele popliedjes. De sfeer is bevreemdend, het geluid niet-westers en daarmee vooral niet in een hokje te plaatsen. Ga mee op een eigenzinnige trip.

Matteo Mijderwijk
Tandenborstels, auto’s of schoenen; ieder mens verzamelt wel iets. En iedere verzamelaar begint klein. Zo ook pianist Matteo Mijderwijk, die tijdens zijn puberteit begon met een goedkoop keyboard gekocht in de supermarkt. Jaren later heeft hij een rijke verzameling instrumenten om zich heen verzameld. Ook een opleiding – waar Mijderwijk volop componeerde en improviseerde – behoort tot het verleden. Zijn creatieve solo-optredens kunnen door als een Nederlandse antwoord op Nils Frahm en brachten de Amsterdammer al naar uiteenlopende festivals als November Music, Amsterdam Dance Event en Into The Great Wide Open. Mijderwijks debuutalbum wordt in mei verwacht en komt uit op kwaliteitslabel Excelsior.

Bram Stadhouders
In een recente TEDx talk, sprak de Tilburge Bram Stadhouders (29) over het improviseren van optredens. Naar eigen zeggen is zijn voorbereiding vaak om onvoorbereid te zijn. Niet vanavond, want Stadhouders, die zijn carrière begon met het spelen van klassieke muziek, neemt een special guest mee. Victory heet ze, s’werelds grootste vervoerbare draaiorgel. Voor deze speciale gelegenheid schreef Stadhouders een nieuw stuk, dat tijdens Cross-Linx te horen zal zijn. Naast het draaiorgel maakt Stadhouders gebruik van zijn gitaar en laptop en zal hij een keer niet op het podium, maar bij de ingang van de zalen optreden.

Uitvoerenden

Efterklang & The Hopeless Orchestra
Hauschka
Ane Brun & Zapp4
In Code
My Brightest Diamond
DM Stith
U: & ekke
Shara Nova
Padma Newsome
There Are No More Four Seasons
VanDryver
James Oesi
Molino
Perforator
Matteo Mijderwijk
Bram Stadhouder
Jerboah

Goed om te weten

 

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Prijzen

(Prijzen excl. pauzedrankje)

€ 41,00
Normaal (Staanplaats)
geweest
Zet op mijn wensenlijstje

Video

Sarah Kirkland Snider's Unremembered - Trailer

Partners

 

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X