Ensemble Klang, Nieuw Amsterdams Peil + Lavinia Meijer

Coming Together

do 06 april 2017 / 20:15 tot +/- 22:30 / Grote Zaal

World Minimal Music Festival

Programma

Bryce Dessner (foto Anne Mie Dreves - Deutsche Grammophon)

Steve Reich (foto Jeffrey Herman)

Philip Glass

Lavinia Meijer (foto Corbino)

Ensemble Klang (foto Ronald Gunawan)

Bryce Dessner (foto Anne Mie Dreves - Deutsche Grammophon)

Het beste uit een halve eeuw Amerikaanse minimal music 

Dit compleet Amerikaanse programma laat de diversiteit van de vijf decennia minimal-traditie horen. De vooraanstaande Amerikaanse minimal-componisten Terry Riley, Steve Reich en Philip Glass veranderden ruim een halve eeuw geleden de koers van de muziek. De eigenzinnige Tom Johnson en Frederic Rzewski zijn duidelijk door de minimal music beïnvloed, hoewel ze een heel eigen draai geven aan de uitgangspunten. De Amerikaan Bryce Dessner laat met een nieuw werk horen dat die invloed tot de jongste generatie Amerikaanse componisten reikt. Ook klinkt eveneens in dit programma Glass’ Etude nr. 17 voor harp bewerkt door Lavinia Meijer.

Terry Riley was in 2015 special guest van het World Minimal Music Festival. Nu klinkt een aantal baanbrekende stukken uit de jaren 60 van Riley en zijn collega's Reich en Glass in één programma. Bijzonder is dat Reichs Violin Phase niet met tape maar live met vier violen is te horen. Johnson zet in Narayana’s Cows een eeuwenoud wiskundig probleem uit India om in een geniaal groovende riff. Rzewski bouwde zijn hypnotiserende stuk op rond een brief van een gevangene. 

Het concert live uitgezonden op NPO Radio 4. 

Programma

Dag 2 - All American
NB: Zie tabblad Randprogramma voor de overige festivalactiviteiten

20.15 uur Concert Grote Zaal
Steve Reich
Violin Phase
Terry Riley Sunrise of the Planetary Dream Collector
Bryce Dessner nieuw werk voor Lavinia Meijer
Tom Johnson Narayana’s Cows
Philip Glass Music in Similar Motion
Philip Glass Etude nr. 17 (bewerkt door Lavinia Meijer voor harp solo)
Frederic Rzewski Coming Together  

 

Uitvoerenden

Ensemble Klang
Nieuw Amsterdams Peil

Lavinia Meijer harp
Keir Neuringer spreekstem

Randprogramma

DAG 2 - ALL AMERICAN

Warm-up

18.30 - 19.00 uur / Atriumzaal / Gratis
Food for thought – All American: college door Maarten Beirens

De in minimal music gespecialiseerde musicoloog Maarten Beirens neemt het publiek in deze festivaleditie mee in de wereld van minimal music met vijf minicolleges. Ieder college sluit aan bij de themadagen in dit festival. Vandaag Amerikaanse minimal music. Hoe ontstond dit genre en wie zijn de boegbeelden van minimal music? Over deze – en meer vragen – gaat het vandaag. Een verrijkende stoomcursus van dertig minuten met voldoende Food for Thought om de concerten deze festivaldag nóg intenser te beleven.

18.30 – 19.00 uur / Foyerdeck 1 / Gratis
DJ Nosedrip

19.00 - 20.00 uur / Entreehal / Gratis
Tom Johnsons Nine Bells

Nine Bells van Tom Johnson (1939) door slagwerker Maikel Claessens i.s.m. Conservatorium van Amsterdam

Minimal music vergt soms fysiek maximale inspanning. Dat is het geval bij het roemruchte Nine Bells (1979) van de Amerikaanse componist Tom Johnson. De negen klokken hangen in de lucht in een raster van drie bij drie meter. Slagwerker Maikel Claessens beweegt volgens precieze instructies tussen de klokken door, soms wandelend, soms rennend en bijna dansend, terwijl hij ze slaat. In het negendelige stuk lijkt zo de tijd te worden opgerekt. Voor luisteraars duurt Nine Bells ongeveer een uur, maar voor de speler bijna vijf kilometer. Bijzonder: de uitvoering deze avond is op de originele klokken, die Johnson in permanente bruikleen schonk aan het Conservatorium van Amsterdam.

Afterprogramma

22.30 - 01.00 uur / Foyerdeck 1
Op vertoon van kaartje concert Grote Zaal op deze festivaldag: toegang gratis 
Prijs losse kaart: €5,- (koop hier kaarten)

Steve Hauschildt & Nosedrip i.s.m. 22tracks

22.30 uur - Nosedrip (dj)
23.00 uur - Steve Hauschildt
00.00 uur - Nosedrip (dj)

De Amerikaanse producer Steve Hauschildt was een van de oprichters van het elektronische trio Emeralds. Maar ook solo gooit hij hoge ogen. Zijn laatste album Strands maakte diepe indruk, met sereen meanderende muziek. Hauschildt bouwt zijn tracks van gelaagde ritmes kalm op, of laat de schoonheid van het geluid voor zich spreken. Echo’s van minimal boegbeelden Steve Reich en Terry Riley zijn nooit ver weg. Muziek om bij weg te dromen. 22tracks combineert Hauschildt met de duistere vibes van de Belgische dj Nosedrip. Nosedrip (alias Ziggy Devriendt) heeft een eigen show op het Londense undergroundradiostation NTS en draait een fantastische selectie exotica, lo-fi en andere gems. Nosedrip is vanaf het begin betrokken bij 22tracks.
 

Achtergrond

Dag 1 - All American

Broeierige Amerikaanse sfeer van de begindagen

Toen minimal music nog een kleinschalige, dwarse en avant-gardistische beweging was, leek het ondenkbaar dat een Philip Glass of Steve Reich ooit commercieel succes zou krijgen. Zij en componisten als La Monte Young en Terry Riley speelden in de kunstenaarslofts en galerijen van downtown Manhattan. Hun muziek klonk luid, elektrisch, hypnotisch en met een wat ruwe, gritty kwaliteit. De muziekgeschiedenis kan merkwaardige wendingen krijgen. Nu deze minimalistische boegbeelden heuse iconische figuren van de nieuwe muziek zijn geworden, is het goed nog eens terug te kijken naar de broeierige sfeer van hun beginjaren. Die radicale beginpunten klinken vandaag nog steeds even compromisloos, krachtig en begeesterend als een halve eeuw geleden.
 

Meer weten over 'Amerikaanse' minimal? Ga naar het mini-college Food for Thought (dagelijks om 18.30 uur).

Dagelijks nog meer te doen!

Ook buiten de concerten kunnen festivalbezoekers zich onderdompelen in de wereld van minimal music. In het Atrium en op het Foyerdeck klinken dagelijks warm-up-optredens en afters. Ook is er een uitgebreid randprogramma met tal van doorlopende activiteiten. Wil je je minimal-kennis bijspijkeren? Daarvoor is er iedere dag een minicollege. Bij de luisterwand in het Atrium kun je klassieke en obscure stukken beluisteren, en in samenwerking met de OBA en de UvA is een uitgebreide leestafel samengesteld.

Wie tussen de bedrijven door wil ontspannen kan zich laten masseren op de klanken van minimal music i.s.m. 22tracks. De masseurs van Dansage zijn hierin gespecialiseerd: ze worden één met de muziek en vertalen die via massage naar het lichaam, voor een bijzonder relaxte ervaring. Ook is er gelegenheid deel te nemen aan een begeleidde ‘deep listening’ workshop, volgens de principes van minimal-legende Pauline Oliveros. Zij ontwikkelde het concept van deep listening, dat gaat over de rituele en helende kracht van muziek. En ontspannen kan natuurlijk ook met een drankje van de Festivalcafé-bar in het Atrium.

Voor dit festival hebben lichtkunstenaar Matthijs Munnik en audiovisueel kunstenaar Joris Strijbos een spectaculaire installatiehebben gemaakt. Shifting Structures is een kinetische lichtinstallatie waarbij zelfcorrectie de basis vormt voor een generatieve bewegingscompositie. Door het verleggen van het zwaartepunt genereren de individuele lichtobjecten constante variatie. Uit deze ogenschijnlijke willekeur ontstaat een complexe choreografie, een steeds veranderend samenspel van balans, licht en ritme.

Voor wie op eigen houtje in trance wil raken is er een app met binaurale beats. Deze akoestische illusie suggereert naast twee klinkende tonen een derde toon, die een weldadigheid effect op de hersenen heeft. Zo kun je gewoon rondlopen of ergens liggen terwijl je mediteert met minimal music.   

Voor en na de Grote Zaal-concerten verkoopt Concerto CD's & platen.

Prijzen

(Prijzen incl. pauzedrankje)

€ 31,00
Normaal
€ 25,00
CJP
€ 25,00
Stadspas
geweest
Zet op mijn wensenlijstje

Video

Lavinia Meijer speelt Glass

Luister hier

Partners

 

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X