Quatuor Diotima (foto Jérémie Mazenq)

Adès, Bianchi en Brahms

Quatuor Diotima + Mark Simpson
za 13 nov 2021 20:15 - 22:00
za 13 nov 2021
20:15 - 22:00
  • za 13 nov 2021
    20:15 - 22:00
    Pauze 20:55
    Grote Zaal

Programma

Oscar Bianchi Sintonía (Nederlandse première)*
Thomas Adès Alchymia voor klarinet en strijkkwartet (Nederlandse première)*
Johannes Brahms Strijkkwartet nr. 2

* mede in opdracht van Muziekgebouw aan 't IJ

Uitvoerenden

Quatuor Diotima: 
Yun-Peng Zhao viool 
Constance Ronzatti viool 
Franck Chevalier altviool 
Pierre Morlet cello

Mark Simpson klarinet

Romantiek, modernisme, pop en rock

Een nieuw werk van Thomas Adès is altijd bijzonder. De Engelse componist – die met groot gemak de late romantiek, modernistische technieken, pop, rock en invloeden van de Engelse clubscene op één hoop gooit – is met zijn werken vol energie een graag geziene gast op de internationale podia. Met een het klarinetkwintet Alchymia voor het onvolprezen Quatuor Diotima en klarinettist Mark Simpson voegt hij een nieuwe loot aan zijn kamermuziekoeuvre toe.

Al vaker bracht Quatuor Diotima in het Muziekgebouw programma’s waarin de nieuwste muziek volwaardig en prominent naast grote klassiekers stond. Tegenover het werkelijk prachtige Tweede strijkkwartet van Brahms – vol drama, zonnige episodes en zijdezachte melodieën – klinkt vandaag ook het nieuwe strijkkwartet Sintonía van de Zwitsers/Italiaanse Oscar Bianchi. ‘Vitaliteit, pulserende ritmes en virtuositeit’, zo karakteriseren recensenten zijn werk. Wie eenmaal doordringt tot zijn verfijnde taal kan genieten van rijke details en grote gebaren. 

★★★★☆ 'Alchymia is Thomas Adès’s most substantial chamber work in over a decade, it revealed itself in this premiere to be one of his finest achievements of recent years' - The Guardian


Programmaboekje